Ένα τεράστιο βήμα για την ιατρική, πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες, αφού κατάφεραν να θεραπεύσουν επιτυχώς ασθενή με διαβήτη τύπου 2. Η νέα θεραπεία με βαστοκύτταρα δοκιμάστηκε σε έναν ασθενή 59 ετών, που πάλευε με τις θεραπείες για διαβήτη, εδώ και 25 χρόνια. Το 2017 έκανε μεταμόσχευση νεφρού με την υγεία του να χειροτερεύει αρκετά, ώστε να κάνει καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Όμως το 2021, έλαβε μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων, από δικά του βλαστοκύτταρα.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποίησε κύτταρα από το αίμα του ασθενή, τα οποία στην συνέχεια μετέτρεψε σε βλαστοκύτταρα. Στην συνέχεια τα βαστοκύτταρα μετατράπηκαν σε παγκρεατικά κύτταρα, τα οποία έβαλαν με μεταμόσχευση στο σώμα του ασθενούς. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Σε μόλις 11 εβδομάδες, ο ασθενής δεν είχε ανάγκη από ενέσεις ινσουλίνης και μέσα σε ένα χρόνο σταμάτησε και την φαρμακευτική αγωγή του. Η παγκρεατική του λειτουργία αποκαταστάθηκε πλήρως και τα νεφρά του λειτουργούσαν κανονικά, κάτι που σημαίνει πλήρης ίαση από τον διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτη

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω 537 εκατομμύρια άνθρωποί με διαβήτη. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μόνιμη θεραπεία και η διαχείριση της ασθένειας γίνεται με φαρμακευτική αγωγή. Αν η κατάσταση χειροτερεύσει, γίνονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση για τον ασθενή, που φυσικά βλέπει την ποιότητα ζωής τους να μειώνεται μέρα με τη μέρα. Η νέα θεραπεία χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να αναπτυχθεί και σήμερα έχουμε τα καλά νέα, που αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες για μια πιθανή, μόνιμη, θεραπεία.

Πατέντα της Google θα κάνει τα Pixel διαγνωστικό εργαλείο για καρκίνο του δέρματος

Μετά την μεγάλη επιτυχία στον πρώτο ασθενή, δεν σημαίνει πως αύριο θα έχουμε την θεραπεία να κυκλοφορεί. Αν και πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης ενός ασθενούς, οι ειδικοί τη βλέπουν ως μια σημαντική ανακάλυψη στην κυτταρική θεραπεία για τον διαβήτη. Ο καθηγητής Timothy Kieffer, ερευνητής στο University of British Columbia, το χαρακτήρισε «μια σημαντική πρόοδο στον τομέα». Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της προσέγγισης προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπεία.

Όπως και να έχει, καταφέραμε να νικήσουμε τον διαβήτη και ακόμα και αν χρειαστούν παραμετροποιήσεις, σύντομα θα είναι μια ασθένεια που θα αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας της ιατρικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.