Επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν μια μορφή ζωής που θα μπορούσε να επιβιώσει στις πολύ σκληρές συνθήκες του Άρη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να αποικίσει τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο λόγος για τις λειχήνες.

Αν ο άνθρωπος θελήσει να μετακομίσει σε κάποιο άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο Άρης είναι η βέλτιστη επιλογή, καθώς δεν είναι ένας πλανήτης κόλαση, που αποτελείται απο λάβα ή ακραίους πάγους. Όμως το εγχείρημα δε θα είναι εύκολο, καθώς ο Άρης έχει χάσει την ατμόσφαιρα του, όπως επίσης και το επιφανειακό νερό του. Τουλάχιστον όμως, έχει επιφάνεια που θα μπορούμε να σταθούμε πάνω της και να χρίσουμε σε αυτή. Μάλιστα, ο Άρης βρίσκεται στην άκρη της κατοικήσιμης ζώνης, που είναι η απόσταση από τον ήλιο, στην οποία μπορεί να επιβιώσει η ζωή, όπως επίσης και να διατηρηθεί το νερό σε υγρή μορφή.

Όμως, πριν μετακομίσουμε εκεί, θα πρέπει να γίνουν πολλά στον Άρη, ώστε να μεταμορφωθεί σε έναν πλανήτη που ο άνθρωπος θα μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ατμόσφαιρας για να φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία και φυσικά για να μπορούμε να αναπνέουμε ελεύθερα.

Αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ αραιή, με μόλις το 1% της ατμόσφαιρας της Γης σε πυκνότητα. Μάλιστα, δεν αποτελείται από οξυγόνο και άζωτο όπως στη Γη, αλλά από διοξείδιο του Άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, αν καταφέρναμε να καλλιεργήσουμε φυτά, που θα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, ώστε να φτάσει σε μια περιεκτικότητα οξυγόνου γύρω στο 95%. Αυτή θα ήταν μια καλή αρχή για την προετοιμασία αποικισμού του Άρη, ώστε να μπορεί να επιβιώσει πιο εύκολα η ζωή στην πλανήτη.

NASA Curiosity Mars Άρη φεγγάρι

«Οι λειχήνες κατοικούν σε διάφορα οικοσυστήματα παγκοσμίως, αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι σε ακραία περιβάλλοντα όπως θερμές ερήμους και ψυχρές πολικές περιοχές. Είναι γνωστοί ως ακραίοφιλοι, ικανοί να επιβιώσουν κάτω από ακραίες θερμοκρασίες, έντονη ακτινοβολία και παρατεταμένη λειψυδρία», εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους. «Η αξιοσημείωτη ικανότητα των λειχήνων να αντέχουν σε σκληρές συνθήκες έχει οδηγήσει στην άποψη ότι είναι κατάλληλα για να επιβιώσουν στο ακραίο περιβάλλον του διαστήματος».

Ο λειχήνας, είναι μια υβριδική αποικία μυκήτων και φύκων (ή κυανοβακτηρίων), που ταιριάζουν σε ιδιαίτερα σκληρά περιβάλλοντα, καθώς πέφτουν σε μια κατάσταση γνωστή ως ανυδροβίωση, όταν δεν υπάρχει νερό. Παράλληλα, αντέχει σκληρές συνθήκες υπεριώδους ακτινοβολίας, για αυτό και τους βλέπουμε να επιβιώνουν στην έρημο. Αν και οι λειχήνες έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες εδώ στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων δοκίμασε δύο είδη λειχήνων σε συνθήκες προσομοίωσης του Άρη, για πέντε ώρες.

λειχήνες
Diploschistes muscorum

Η ομάδα πήρε το Diploschistes muscorum και το Cetraria aculeata – είδη που επιλέχθηκαν για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους – και τα υπέβαλαν σε μια προσομοίωση των ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του Άρη, της ακτινοβολίας ακτίνων Χ, της πίεσης και της ατμόσφαιρας. Το Cetraria aculeata δεν αποδείχθηκε τόσο ανθεκτικό στην ακτινοβολία όσο περιμέναμε. Όμως, το Diploschistes muscorum επιβίωσε κανονικά και έγινε μια μορφή ζωής που θα μπορούσε να επιβιώσει τον Άρη!

Κινητή και ρεύμα για όλους με μόλις 37.90 ευρώ το μήνα!

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε ότι ο μεταβολισμός του μυκητιακού εταίρου στη συμβίωση λειχήνων παρέμεινε ενεργός ενώ βρισκόταν σε περιβάλλον που έμοιαζε με την επιφάνεια του Άρη. Διαπιστώσαμε ότι το Diploschistes muscorum ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μεταβολικές διαδικασίες και να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τους αμυντικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kaja Skubała.

«Αυτά τα ευρήματα διευρύνουν την κατανόησή μας για τις βιολογικές διεργασίες υπό προσομοιωμένες συνθήκες του Άρη και αποκαλύπτουν πώς οι ενυδατωμένοι οργανισμοί ανταποκρίνονται στην ιονίζουσα ακτινοβολία – μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για την επιβίωση και την κατοίκηση στον Άρη. Τελικά, αυτή η έρευνα εμβαθύνει τις γνώσεις μας για την προσαρμογή των λειχήνων και τις δυνατότητές τους για αποικισμό εξωγήινων περιβαλλόντων».

Φυσικά θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες δοκιμές και μελέτες για να δούμε για πόσο μπορούν να είναι επιβιώσουν σε περιβάλλοντα σαν αυτό του Άρη. Όμως, οι λειχήνες, έχουν την ικανότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, που ο Άρης έχει σε αφθονία, και να το μετατρέπουν σε οξυγόνο.  Αν το είδος καταφέρει να επιβιώσει στο περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη, ίσως θα είναι η λύση για την δημιουργία ατμόσφαιρας από οξυγόνο στον κόκκινο πλανήτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο IMA Fungus.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλομθα ήταν να αρχίσουν να δοκιμάζουν μηχανικές για την δημιουργία μαγνητικού πεδίου, και μετά ασχολούνται με την ατμόσφαιρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.