Αν σου έλεγαν ότι ένα βρύο που αντέχει τις ακτίνες γ και το υγρό άζωτο μπορεί να βοηθήσει στον αποικισμό του Άρη, θα το πίστευες; Κι όμως, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τι ο βρύο Syntrichia caninervis, που ζει σε ερήμους της Γης, ίσως είναι η λύση.

Αυτό το βρύο επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες: ψύχος, αφυδάτωση, και ακτινοβολία αρκετή για να σκοτώσει χίλιες φορές έναν άνθρωπο. Βρέθηκε σε σκληρά περιβάλλοντα όπως η έρημος Mojave και η Ανταρκτική, δείχνοντας την εξαιρετική του ανθεκτικότητα.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη δύναμή του για πιθανή χρήση στον Άρη. Συλλέξαν δείγματα από την έρημο Gurbantünggüt στη βόρεια Κίνα, τα αφυδάτωσαν και τα έβαλαν σε υγρό άζωτο στους -196°C για 30 μέρες. Το βρύο επανήλθε ζωντανό και μάλιστα άνθισε ξανά!

Ο Άρης βομβαρδίζεται από μετεωρίτες! (φωτογραφία)

Εντυπωσιακό είναι ότι αντέχει έως και 4.000 gray ακτινοβολίας, όταν για τον άνθρωπο μόλις 4 gray είναι θανατηφόρα δόση. Οι μελέτες αυτές δημοσιεύθηκαν επίσημα και ανοίγουν νέους δρόμους για την επιβίωση στον Άρη. Οπότε, αν κάποτε πάμε να αποικήσουμε τον Άρη, ίσως αυτό το μικρό βρύο να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για να αντέξουμε τις σκληρές συνθήκες του κόκκινου πλανήτη!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.