Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της αστρονομίας, η ιδέα των σφαιρών Dyson έχει εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων και των λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Αυτές οι υποθετικές μεγαδομές, που προτάθηκαν για πρώτη φορά από τον Freeman Dyson το 1960, υποδηλώνουν ότι οι προηγμένοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ενέργεια ενός ολόκληρου άστρου, περικυκλώνοντάς το με ένα δίκτυο συλλεκτών ενέργειας και κατοικιών. Μια βασική υπογραφή μιας σφαίρας Dyson θα ήταν η περίσσεια υπέρυθρης ακτινοβολίας που προέρχεται από το άστρο.

Πρόσφατα, το Πρόγραμμα Ήφαιστος εντόπισε επτά αστέρια τύπου Μ που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα υπέρυθρης ακτινοβολίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. Ωστόσο, μια νέα δημοσίευση του Tongtian Ren και της ομάδας του προσφέρει μια λιγότερο συναρπαστική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό: γαλαξίες που καλύπτονται από σκόνη.

Μυστηριώδη αντικείμενα στο διάστημα θα μπορούσαν να είναι γιγαντιαίες σφαίρες Dyson

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από διάφορες πηγές όπως οι Gaia, 2MASS, WISE, VLASS και άλλες ραδιοερευνες για να διερευνήσουν αυτούς τους υποψήφιους αστέρες. Ενώ τρεις αστέρες (οι υποψήφιοι A, B και G) βρέθηκαν να έχουν ραδιοπηγές που συνάδουν με μακρινούς γαλαξίες καλυμμένους από σύννεφα σκόνης, δεν ανιχνεύθηκαν τέτοιες πηγές για τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους αστέρες.

Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό να μάθουμε ότι αυτά τα επτά άστρα είναι πιο πιθανό να είναι γαλαξίες με σκόνη παρά σφαίρες Dyson που κατασκευάστηκαν από εξωγήινους πολιτισμούς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Η αναζήτηση ενδείξεων νοήμονος ζωής πέρα από τη Γη συνεχίζει να οδηγεί την επιστημονική εξερεύνηση και ανακάλυψη στον τομέα της αστρονομίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.