Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι το φως μπορεί να επιβραδυνθεί σε ορισμένα σενάρια και μια νέα μελέτη παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Οι ερευνητές πίσω από την ανακάλυψη, από το Πανεπιστήμιο Guangxi στη Κίνα αναφέρουν ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να ωφελήσει την πληροφορική και τις οπτικές επικοινωνίες.
Το φως τρέχει μέσα στο κενό του διαστήματος με 299.792 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, μέσα στο χάος των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που βρίσκει στην πορεία του, όπως αυτά που περιβάλλουν τη συνηθισμένη ύλη, αυτή η ταχύτητα αρχίζει να επιβραδύνεται.
Τα περισσότερα διαφανή υλικά επιβραδύνουν το φως κατά ένα μικρό κλάσμα. Ωστόσο, η πραγματική επιβράδυνση συμβαίνει με ειδικά υλικά όπως φωτονικοί κρύσταλλοι ή ακόμη και ψυχρά κβαντικά αέρια. Η νέα μέθοδος που προτείνουν βασίζεται σε αυτό που είναι γνωστό ως ηλεκτρομαγνητικά επαγόμενη διαφάνεια (EIT), η οποία με τη χρήση laser, πετυχαίνει την χειραγώγηση των ηλεκτρονίων. Αυτό σημαίνει ότι το φως του λέιζερ μπορεί να περάσει, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει χειραγωγηθεί, επιβραδύνεται επίσης. Αυτό το καθιστά πολύ ενδιαφέρον για τους φυσικούς, αλλά η προσέγγιση αυτή σημαίνει επίσης ότι μεγάλο μέρος του φωτός και της ενέργειας χάνεται στην πορεία.
Για να μειώσουν αυτή την απώλεια και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος, οι ερευνητές πήραν μερικές από τις αρχές του EIT για τον έλεγχο του φωτός και σχεδίασαν ένα νέο υλικό για την επιβράδυνση του φωτός. Το υλικό είναι ένα είδος μεταεπιφάνειας μια συνθετική, δισδιάστατη δομή με ιδιότητες που δεν μοιάζουν με καμία άλλη στη φύση.
Οι μεταεπιφάνειες που σχεδίασε η ομάδα κατασκευάστηκαν από πολύ λεπτά στρώματα πυριτίου όπως οι σύγχρονοι επεξεργαστές και αποδείχθηκε ότι είναι πολύ καλύτερες από τις υπάρχουσες επιλογές ως προς τον τρόπο με τον οποίο συγκρατούν και απελευθερώνουν ενέργεια.
Με βάση τα αποτελέσματα που έλαβαν οι ερευνητές, το φως μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από 10.000 φορές σε αυτό το σύστημα. Ταυτόχρονα, η απώλεια φωτός μειώνεται περισσότερο από πέντε φορές σε σύγκριση με άλλες συγκρίσιμες μεθόδους.
Αναλυτικά όλη η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.