Η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα είδη ζώων, μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, πόσο μάλλον όταν κατοικούν πολύ βαθιά στη θάλασσα. Ένα από αυτά τα ζώα είναι οι κοιμώμενοι καρχαρίες του Ειρηνικού (Somniosus pacificus), ο οποίος, παρά την ευρεία εξάπλωσή του, παραμένει αρκετά ασαφής – γι’ αυτό και αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες που διεξήγαγαν ένα πείραμα στη Νότια Σινική Θάλασσα όπου εμφανίστηκαν οκτώ από αυτούς.
Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν ένα κουφάρι φάλαινας πέφτει στον πυθμένα της θάλασσας. Καθώς δεν υπήρχε νεκρή φάλαινα διαθέσιμη, οι επιστήμονες έκαναν το αμέσως καλύτερο, βυθίζοντας το κουφάρι μιας αγελάδας σε βάθος 1.629 μέτρα, σε μια θαλάσσια ηπειρωτική πλαγιά κοντά στο νησί Χαϊνάν. Στην φάλαινα υπήρχαν κάμερες, που κατέγραφαν όλα όσα γίνονταν.
Στο βίντεο όμως εμφανίστηκαν ορισμένοι απροσδόκητοι επισκέπτες, με την μορφή 8 κοιμώμενων καρχαριών του Ειρηνικού (Pacific Sleeper Sharks). Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που καταγράφονται καρχαρίες αυτού του είδους στην περιοχή, κάτι που παρέχει πολύ ενδιαφέρουσες νέες πληροφορίες.
Από ότι φαίνεται οι κοιμώμενοι καρχαρίες είναι ένα ιδιαίτερα ευγενικό είδος, καθώς στο βίντεο καταγράφηκε η θηρευτική τους συμπεριφορά. Από ότι φαίνεται οι καρχαρίες περίμεναν στην ουρά για να πάρουν μια δαγκωματιά από την αγελάδα, ενώ οι καρχαρίες που ήταν μπροστά, παραχωρούσαν τη θέση τους σε μεμονωμένους και γηραιότερους καρχαρίες που έφταναν τελευταίοι.
«Αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει ότι η προτεραιότητα σίτισης καθορίζεται από την ένταση του ατομικού ανταγωνισμού, ακόμη και σε περιβάλλοντα βαθέων υδάτων, αντανακλώντας μια στρατηγική επιβίωσης κατάλληλη για μη μοναχική αναζήτηση τροφής μεταξύ των κοιμωμένων καρχαριών του Ειρηνικού», δήλωσε ο Han Tian, από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen και το Southern Marine Science and Engineering Laboratory Guangdong στην Κίνα, και συγγραφέας της μελέτης που περιγράφει τα ευρήματα.
Η ομάδα παρατήρησε πως οι καρχαρίες μήκους 2.7 μέτρω και άνω, ήταν πιο επιθετικοί στις δαγκωματιές τους στο κουφάρι, σε σχέση με τους μικρότερους. Οι μικρότεροι φαίνεται να δείχνουν καλή συμπεριφορά σαν νεότεροι στην αγέλη.
«Η εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά των καρχαριών που παρατηρείται στη Νότια Σινική Θάλασσα υποδηλώνει ότι αυτή η περιοχή εξακολουθεί να φιλοξενεί άφθονες πηγές τροφής στα βαθιά νερά. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτές; Αυτό το ερώτημα είναι ενδιαφέρον τόσο για την κατανομή των ζώων όσο και για την έρευνα συμπεριφοράς», δήλωσε ο Tian.
Η ομάδα παρατήρησε επίσης και μια συμπεριφορά διαστολής των ματιών, κάτι που θεωρούν πως είναι ένας προστατευτικός μηχανισμό για τα μάτια κατά τη διάρκεια της σίτισης. Οι καρχαρίες-κοιμώμενοι του Ειρηνικού δεν έχουν το «τρίτο βλέφαρο» ή τη νυγμική μεμβράνη που παρατηρείται σε πολλά άλλα ζωικά είδη. Για παράδειγμα, στους λευκούς καρχαρίες βλέπουμε τα μάτια τους να γυρίζουν προς τα πίσω λίγο πριν δαγκώσουν, ώστε να προστατευτούν τα μάτια τους.
Το βίντεο αποκάλυψε περαιτέρω ότι ορισμένοι από τους καρχαρίες έφεραν παράσιτα με τη μορφή κωπήποδων, αν και δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστούν ακριβώς. Οι εν λόγω καρχαρίες έχουν συγγένεια με τους καρχαρίες της Γροιλανδίας, που είναι γνωστό πως έχουν δύο είδη παρασίτων μέσα στα μάτια τους.
«Σφαιρικός Κεραυνός» καταγράφηκε σε βίντεο μετά από καταιγίδα στον Καναδά
Ενώ οι κοιμώμενοι καρχαρίες είναι ευρέως διαδεδομένοι και έχουν καταγραφεί σε νερά στον Βόρειο Ειρηνικό από την Ιαπωνία έως την Αλάσκα και μέχρι την Μπάχα Καλιφόρνια. Πιστεύεται πως προτιμούν τα ψυχρότερα νερά. Το νοτιότερο σημείο που έχουν καταγραφεί είναι να νησιά του Σολομώντα και το Παλάου.
Το βασικό ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το αν υπήρχαν πάντα στην περιοχή και δε τους είχαμε δει τόσο νότια ή αν η περιοχή γίνεται νέος τόπος διαβίωσης των εν λόγω καρχαριών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Παρόλο που οι κοιμώμενοι καρχαρίες του Ειρηνικού έχουν επίσης βρεθεί στα βαθιά νερά της τυπικής περιοχής εξάπλωσής τους στον Βόρειο Ειρηνικό, η συχνή εμφάνισή τους στη νοτιοδυτική περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας υποδηλώνει ότι η κατανόησή μας για αυτόν τον πληθυσμό παραμένει σημαντικά περιορισμένη», δήλωσε ο Tian.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Ocean-Land-Atmosphere Research.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.