Στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου ο χώρος για την παραδοσιακή δενδροφύτευση είναι ελάχιστος και αποτελεί αιτία της αυξημένης συγκέντρωσης ρύπανσης. Ωστόσο, έχει προκύψει μια ευρηματική λύση: το “υγρό δέντρο”.

Το Βελιγράδι, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Σερβίας, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα λόγω των μεγάλων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Η υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού της πόλης εμπόδιζε τη δημιουργία χώρων πρασίνου, απαραίτητων για τον καθαρισμό του αέρα.

Ο Dr. Ivan Spasojevic και η ομάδα του στο Ινστιτούτο Πολυδιάστατης Έρευνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου παρουσίασαν το LIQUID 3, τον πρώτο αστικό φωτοβιοαντιδραστήρα της Σερβίας. Αυτό το καινοτόμο δημιούργημα λειτουργεί ως καθαριστής του αστικού αέρα.

Γεμάτο με νερό και μικροφύκη, το υγρό δέντρο με το όνομα LIQUID 3 χρησιμοποιεί τη φωτοσύνθεση για να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγει οξυγόνο, μιμούμενο το ρόλο των δέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικροφύκη είναι 10 έως 50 φορές πιο αποτελεσματικό από τα δέντρα σε αυτή τη διαδικασία. Τοποθετημένο σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές, το LIQUID 3 συμβάλλει στην καταπολέμηση της ρύπανσης εκεί όπου τα παραδοσιακά δέντρα δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

@nasdaily

He made a liquid tree. Yes – you can pour this tree into a cup. What is this?! And how does it work? This is the incredible story of Dr. Ivan and Liquid3.

♬ original sound – Nas Daily

Αυτό το πολυλειτουργικό σύστημα χρησιμεύει επίσης ως παγκάκι, εξοπλισμένο με φορτιστές κινητών τηλεφώνων και ηλιακούς συλλέκτες για νυχτερινό φωτισμό. Ο δήμος του Stari Grad στο Βελιγράδι αγκάλιασε το υγρό δέντρο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ευημερία των πολιτών και στο περιβάλλον.

Τα φύκια που χρησιμοποιούνται στο σύστημα είναι χαμηλής συντήρησης και προσαρμόζονται σε διάφορες θερμοκρασίες, καθιστώντας τα μια ευέλικτη λύση για τον καθαρισμό του αέρα, την επεξεργασία λυμάτων, ακόμα και την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ο δημιουργικός σχεδιασμός του LIQUID 3 κέρδισε την αναγνώρισή του ως μία από τις κορυφαίες καινοτόμες λύσεις για το κλίμα. Η επιτυχία του αναδεικνύει τη σημασία της προώθησης της κλιματικά έξυπνης αστικής ανάπτυξης.

Η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, του κοινού και των επιχειρήσεων σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το υγρό δέντρο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, εξασφαλίζοντας θετικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.