Στο σχολείο μάθαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την πλανήτη μας, όμως πλέον έχουμε νέες πληροφορίες που όταν πηγαίναμε σχολείο, δεν υπήρχαν. Αρκετός κόσμος πιστεύει πως η Γη είναι μια συμπαγής στρογγυλή μπάλα (άλλοι για κάποιο λόγο πιστεύουν πως είναι ένας επίπεδος δίσκος, αλλά αυτή η εικασία είναι απλά αστεία και ανάξια λόγου).

Πλέον, επιστήμονες ανακάλυψαν μια συμπαγής μεταλλική σφαίρα στον πυρήνα της Γης. Για χρόνια προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τι υπάρχει στο εσωτερικό του πυρήνα της Γης. Μέσα από μελέτες για συγκεκριμένους σεισμούς και την παρακολούθηση των σεισμικών κυμάτων που αντηχούν σε όλο τον πλανήτη, οι Thanh-Son Phạm και Hrvoje Tkalčić βρήκαν έναν συμπαγή μεταλλικό πυρήνα, ανακαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον πυρήνα που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αυτό φυσικά οφείλεται στην νέα προσέγγιση για την μελέτη του πυρήνα, που δεν είχαμε στο παρελθόν. Έτσι, όχι μόνο ανίχνευσαν τον εσωτερικότερο, εσωτερικό πυρήνα, αλλά έκαναν ακόμα μία ανακάλυψη τυχαία.

Οι δύο επιστήμονες υπολογίζουν πως ο εσωτερικός μεταλλικός πυρήνας έχει διάμετρο περίπου 1290 χιλιόμετρα, που αποτελεί το 1% του όγκου της Γης. Αυτό όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο από προηγούμενες μελέτες που έγιναν για τον πυρήνα της Γης.

Ο Thanh-Son Phạm δήλωσε στην Washington Post: «Σαφώς, ο πιο εσωτερικός πυρήνας έχει κάτι διαφορετικό από το εξωτερικό στρώμα», αφού δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Nature.

Όμως, μπορεί αυτός ο πυρήνας να είναι κατασκευασμένος από τα ίδια λιωμένα υλικά στον εξωτερικό πυρήνα, αλλά αυτό είανι στερεός και μπορείο να έχει διαφορετικές ιδιότητες, εξήγησε ο Thanh-Son Phạm.

Αυτό σημαίνει πως τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από αυτόν με διαφορετικό ρυθμό, για αυτό μπορέσαν και οι επιστήμονες να τον εντοπίσουν, χρησιμοποιώντας τα σεισμικά κύματα σαν σόναρ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό σαν ανακάλυψη, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτός ο συμπαγής μεταλλικός πυρήνας θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η ζωή στον πλανήτη μας και της θεωρίας εξέλιξης.

Ένας αρχαίος πλανήτης μπορεί να είναι παγιδευμένος κοντά στο κέντρο της Γης

Σύμφωνα με την μελέτη τους, πιστεύεται πως ο μεταλλικός εσωτερικός πυρήνας θα μπορούσε να είναι ένα “απολιθωμένο αρχείο” ενός σημαντικού τεκτονικού γεγονότος, με τον πυρήνα να στερεοποιείται λίγο αργότερα.

Οι ερευνητές έγραψαν στο The Conversation: «Η μελέτη του κέντρου της Γης δεν είναι απλώς ένα θέμα ακαδημαϊκής περιέργειας, αλλά κάτι που ρίχνει φως στην ίδια την εξέλιξη της ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη μας».

Πρόσφατα, άλλοι ερευνητές βρήκαν μια μάζα από διαφορετικά υλικά στον πυρήνα, που πιστεύεται πως είναι τα απομηνάρια της Θείας, του πλανήτη που είχε συγκρουστεί με την Γη στα πρώιμα χρόνια της, γεγονός που δημιούργησε και την Σελήνη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια στον πρώτο αναγνώστη εδω ( δηλαδη εμενα ). Τωρα αν η γη μεσα εχει σιδερο ή μπουρμπούτσαλα, ποσώς με απασχολεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.