Στον πλανήτη μας υπάρχουν απομεινάρια ενός άλλου κόσμου. Όχι δεν θα μπούμε σε θεωρίες συνομωσίας για την κούφια Γη και άλλες τέτοιες ιστορίες. Μιλάμε για απομεινάρια της Ευρυφάεσσας ή Θείας, ενός πλανήτη στο μέγεθος του Άρη, που πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια συγκρούστηκε με την Γη, κατά την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Αυτή η σύγκρουση οδήγησε στον σχηματισμό της Σελήνης. Τα υπολείμματα της σύγκρουσης ενσωματώθηκαν στον πλανήτη μας, αλλά όχι πλήρως. Αυτή είναι μια πολύ τολμηρή ιδέα που αποκτά περισσότερα στοιχεία τα τελευταία χρόνια.

Η σύγκρουση της Θείας με την Γη, θα έπρεπε να έχει αφήσει κυριολεκτικά ένα τεράστιο σημάδι στον πλανήτη μας. Υπάρχουν δύο τεράστιες δομές θαμμένες βαθιά στον μανδύα, που περιβάλλουν τον πυρήνα της Γης. Είναι γνωστές σαν Low Velocity Provinces (LLPVs). Αυτοί οι ανώμαλοι σχηματισμοί βρίσκονται κάτω από την αφρικανική τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτές οι δομές έχουν βυθιστεί στο μάγμα του μανδύα, καθώς είναι πιο πυκνές από το περιβάλλον του μανδύα.

Η πυκνότητά τους εξαρτάται από την χημική του σύσταση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σεισμικά κύματα σαν υπερηχογράφημα στου εσωτερικού της Γης και βρήκαν αυτές τις περιοχές αυξημένης πυκνότητας. Αυτές οι περιοχές πιστεύεται πως έχουν περισσότερο σίδηρο από τον υπόλοιπο μανδύα και από εκεί προήλθε η σύνδεση με την θεωρία της σύγκρουσης με την Θεία.

Ο Δρ. Qian από το Caltech, παρακολουθούσε μια διάλεξη που δόθηκε από τον καθηγητή Michail Zolotov to 2019, όπου ο Zolotov εξηγούσε την Θεωρία της Γαίας, σχολιάζοντας πως το φεγγάρι είναι πλούσιο σε σίδηρο, όπως κατά πάσα πιθανότητα και η Θεία.

“Ακριβώς αφότου ο Michail είπε ότι κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται τώρα το σημείο πρόσκρουσης, είχα μια “στιγμή εύρηκα” και συνειδητοποίησα ότι το πλούσιο σε σίδηρο σημείο σύγκρουσης  θα μπορούσε να είχε μεταμορφωθεί σε σταγόνες στον μανδύα”, είπε ο Δρ. Qian Yuan σε μια δήλωση .

Λεπτομερείς προσομοιώσεις έδειξαν πως το σενάριο του του Qian Yuan είναι μια πολύ καλή υπόθεση. Μια σύγκρουση με την Θεία δεν θα κατέστρεφε εντελώς τον πλανήτη και ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας και των υλικών από την Θεία θα παρέμενε στο ανώτερο στρώμα του μανδύα. Εκεί, οι σταγόνες από τα λιωμένα υλικά της Θείας θα ενωθούν και τελικά θα βυθιστούν στον πυθμένα του μάγματος, φτάνοντας στο όριο του μανδύα με τον πυρήνα.

Ο ομάδα τώρα διερευνά τις επιπτώσεις από την ύπαρξη αυτών των δομών, στην γεωλογία της Γης, κατά την αρχική περίοδο της δημιουργίας του πλανήτη μας. Ο κόσμος μας είναι αρκετά μοναδικός γεωλογικά σε σύγκριση με τους άλλους στο ηλιακό μας σύστημα.

Σύμπαν 25: Το πείραμα «ουτοπίας» που κατέληξε σε εφιάλτη, έχει να μας πει πολλά και για το είδος μας

«Μια λογική συνέπεια της ιδέας ότι οι LLVPs είναι απομεινάρια της Theia είναι ότι είναι πολύ αρχαίοι», είπε ο Δρ. Paul Asimow. «Είναι λογικό, επομένως, να διερευνήσουμε στη συνέχεια ποιες συνέπειες είχαν για την πρώιμη εξέλιξη της Γης, όπως η έναρξη της καταβύθισης πριν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για τεκτονικές πλάκες μοντέρνου τύπου, τον σχηματισμό των πρώτων ηπείρων και την προέλευση των πολύ αρχαιότερων επίγειων ορυκτών που επιβιώνουν μέχρι σήμερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.