Η ΕΕ ενέκρινε επίσημα νέους κανόνες για να καταστήσει την επισκευή καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών smartphone, πιο προσιτή και φθηνότερη για τους χρήστες. Αυτό περιλαμβάνει αρκετές νέες εντολές, μεταξύ των οποίων η απαίτηση από τις εταιρείες να επισκευάζουν τις συσκευές ακόμη και μετά τη λήξη της περιόδου εγγύησης σε λογική τιμή.

Οι κανόνες της ΕΕ περιλάμβαναν ήδη προστασίες που καλύπτουν καταναλωτικά αγαθά με ελάχιστη εγγύηση 2 ετών. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν ένα χαλασμένο προϊόν εντός αυτής της τυπικής περιόδου εγγύησης. Με αυτή την τελευταία επικαιροποίηση της νομοθεσίας, εάν οι χρήστες επιλέξουν την επιλογή επισκευής εντός της αρχικής περιόδου εγγύησης, οι εταιρείες θα πρέπει να παρατείνουν την εγγύηση για ένα ακόμη έτος.

Επιπλέον, ο κανόνας της ΕΕ απαιτεί από τις εταιρείες να ενημερώνουν τους χρήστες για το δικαίωμά τους στην επισκευή, να παρέχουν επισκευές εκτός της περιόδου εγγύησης εγκαίρως και με “εύλογο” κόστος και να παρέχουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εργαλεία.

Επιπροσθέτως, οι κανόνες ορίζουν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να δημιουργούν εμπόδια υλικού ή λογισμικού που εμποδίζουν τις επισκευές. Αυτό περιλαμβάνει τη “μείωση ανταλλακτικών” ή την απαγόρευση της χρήσης μεταχειρισμένων ή τρισδιάστατα εκτυπωμένων ανταλλακτικών από ανεξάρτητους επισκευαστές.

Οι εταιρείες δεν μπορούν επίσης να αρνούνται τις επισκευές μόνο και μόνο επειδή ένας τεχνικός τρίτου μέρους το είχε επισκευάσει προηγουμένως. Ειδικά η Apple έχει εμπλακεί σε τέτοιες πρακτικές, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζει τα πράσινα διαπιστευτήριά της.

Για να καταστήσει τις επισκευές πιο προσιτές, η ΕΕ θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητούν συνεργεία και σημεία επισκευής. Αυτό ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό, αλλά είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς τους νέους κανόνες για το δικαίωμα επισκευής.

Η Apple θα επιτρέπει την επισκευή iPhone με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά

Αν και τα καταναλωτικά προϊόντα, όπως πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες και smartphones, καλύπτονται από αυτόν τον κανόνα για το δικαίωμα επισκευής, δεν καλύπτονται προϊόντα που αγοράζονται για επιχειρήσεις ή βιομηχανικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ασαφής διατύπωση για την “εύλογη τιμή” και το γεγονός ότι οι εταιρείες μπορούν να αρνηθούν να συμμορφωθούν επικαλούμενες “νόμιμους και αντικειμενικούς παράγοντες” εξακολουθούν να αφήνουν μια κερκόπορτα ανοιχτή για να παρεισφρήσουν προβλήματα.

Ο νέος κανόνας χρειάζεται ακόμη επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ και, στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να τον ενσωματώσουν στη νομοθεσία. Η θέσπιση αυτού του νόμου για το δικαίωμα στην επισκευή θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και στον περιορισμό των αποβλήτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.