Η μόλυνση από μικροπλαστικά δεν λέει να υποχωρήσει. Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που έχουν εντοπιστεί σε αναπνευστικές οδούς, αρχαίους βράχους, και εμφιαλωμένα νερά, τώρα κάνουν την εμφάνιση τους και στον εγκέφαλο.

Μια νέα διεθνής μελέτη αποκαλύπτει την κλίμακα της διείσδυσης των μικροπλαστικών στον εγκέφαλο, εστιάζοντας στους οσφρητικούς λοβούς, τις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις οσφρητικές πληροφορίες από τη μύτη.

Η έρευνα, που εξετάσε 15 αποθανόντες ανθρώπους, εντόπισε μικροπλαστικά σε 8 από αυτούς. Ενώ είχαν προηγουμένως αναφερθεί μικροπλαστικά σε θρόμβους του αίματος του εγκεφάλου, αυτή είναι η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που τα ανιχνεύει σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό. Μια παρόμοια μελέτη είναι υπό αξιολόγηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα πιο συχνά σχήματα ήταν τα σωματίδια και οι ίνες, με το πολυπροπυλένιο να είναι το πιο κοινό πολυμερές, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασίες, εξαρτήματα αυτοκινήτων και ιατρικές συσκευές. Τα σωματίδια κυμαίνονταν από 5.5 έως 26.4 μικρόμετρα, δηλαδή το μέγεθος δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο του πλάτους της μέσης ανθρώπινης τρίχας.

Η μελέτη προτείνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να χρησιμοποιούν την ίδια διαδρομή με τα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εισχωρώντας στον εγκέφαλο μέσω των μικρών οπών σε αυτόν, κάτω από τους οσφρητικούς λοβούς.

Η απλή λύση για να απομακρύνεις τα μικροπλαστικά από το νερό που πίνεις

Παρά τους κινδύνους και τις υγειονομικές επιπτώσεις, η εξάρτησή μας από τα πλαστικά δεν φαίνεται να μειώνεται. Οι συνεχείς προσπάθειες για την παραγωγή πιο βιοδιασπώμενων πλαστικών, δεν φαίνεται να μειώνουν την παραγωγή τους που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα μικροπλαστικά στην υγεία μας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων συνθετικών υλικών στον εγκέφαλο δεν προμηνύει τίποτα καλό. Βλάβες στους νευρώνες και αυξημένος κίνδυνος νευρωνικών διαταραχών είναι δύο από τις πιθανές επιπτώσεις, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Υπάρχει επίσης σύνδεση με τη μύτη που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έχει ήδη καθιερωθεί σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των γνωσιακών προβλημάτων, και αν τα μικροπλαστικά εισχωρούν στις ρινικές κοιλότητες, αυτό είναι πιθανό να επιδεινώσει τα πράγματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.