Μετά την πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγής chip από τις ΗΠΑ, η Qualcomm δήλωσε στην οικονομική έκθεση της ότι δεν αναμένει έσοδα από προϊόντα της Huawei μετά το 2024. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακάλεσε την άδεια της Qualcomm να προμηθεύει “4G και ορισμένα άλλα προϊόντα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων”, συμπεριλαμβανομένων των “προϊόντων WiFi”, στη Huawei και τις θυγατρικές της.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η Qualcomm, να πωλούν τα 5G chip στη Huawei λόγω της εμπορικής απαγόρευσης που επιβλήθηκε το 2019. Τώρα, με αυτή τη νέα απαγόρευση, η Qualcomm ουσιαστικά δεν μπορεί να παρέχει τα κύρια προϊόντα της, τα chipset για smartphones, στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.

Η Intel επηρεάζεται επίσης από την τελευταία απαγόρευση των εξαγωγών chip προς τη Huawei. Αν και η Intel διευκρίνισε ότι η ανάκληση ισχύει για “ορισμένες άδειες εξαγωγής ειδών που σχετίζονται με καταναλωτές” προς τους πελάτες της στην Κίνα.

Δεδομένου ότι η απαγόρευση στοχεύει σε είδη που σχετίζονται με τους καταναλωτές, είναι πιθανό ότι η Intel δεν θα προμηθεύει chip για φορητούς υπολογιστές στη Huawei. Ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι σε θέση να εξάγει chip για μη καταναλωτικές εφαρμογές, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε διακομιστές κέντρων δεδομένων.

Σε απάντηση της απαγόρευσης, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε έντονες αντιρρήσεις, δηλώνοντας ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στο να τεντώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την έννοια της εθνικής ασφάλειας και να χρησιμοποιούν καταχρηστικά τους ελέγχους των εξαγωγών για την άδικη καταστολή κινεζικών εταιρειών.

Η Huawei βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ από το 2019, όταν τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε κατάλογο εμπορικής απαγόρευσης. Αυτό εμπόδισε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν την τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένων των 5G chip, στην κινέζικη εταιρεία.

Περαιτέρω, το 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν ότι οι ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής chip πρέπει να λάβουν άδεια πριν πουλήσουν ημιαγωγούς στη Huawei. Οι άδειες αυτές έχουν πλέον ανακληθεί για την Qualcomm και την Intel.

Ωστόσο, η Huawei δεν έχει πλέον ανάγκη άλλες εταιρείες. Η απόφαση της να απομακρυνθεί από τους επεξεργαστές της Qualcomm και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δικών της chipsets, όπως η σειρά Kirin, είναι μια έξυπνη κίνηση προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας.

Με τη χρήση περισσότερων εξαρτημάτων κινεζικής κατασκευής στις τελευταίες ναυαρχίδες της, τη σειρά Huawei Pura 70, μειώνει επιπλέον την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές και ενισχύει την αυτάρκειά της.

Ακόμα και με τους περιορισμούς στους αμερικανικούς κατασκευαστές chip, όπως η Qualcomm και η Intel, η Huawei εξακολουθεί να είναι σε θέση να ευδοκιμεί χάρη στα chipsets Kirin. Εργάζεται ακόμη και σε μια ισχυρή έκδοση Kirin για PC που θα ανταγωνίζεται τους κορυφαίους επεξεργαστές της αγοράς.

Παρά τις προκλήσεις από τις εμπορικές εντάσεις, η Huawei συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται. Τα έσοδά της έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που δείχνει ότι η εστίασή της στην ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας αποδίδει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Huawei σημείωσε τεράστια αύξηση των καθαρών κερδών της χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της στην κινεζική αγορά smartphone. Παραμένει στην κορυφή της αγοράς κινητών τηλεφώνων στην Κίνα και συνεχίζει να παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί αυτόνομα και σε όλες τις αγορές εκτός Κίνας.

Η είδηση ότι η Huawei δεν χρειάζεται πλέον τα chip της Qualcomm είναι μεγάλη υπόθεση στον κόσμο της τεχνολογίας. Δείχνει ότι λαμβάνει μέτρα για να είναι πιο ανεξάρτητη και λιγότερο εξαρτημένη από άλλες εταιρείες. Με την ανάπτυξη των δικών της chipsets, η Huawei δείχνει ότι είναι έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην Qualcomm, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες αποστολές σε κινεζικές μάρκες smartphones. Ωστόσο, η Huawei φαίνεται να είναι σίγουρη για την απόφασή της και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την επέκτασή της.

Τέλος το Android για τη Huawei, πλήρης μετάβαση στο HarmonyOS NEXT μέσα στο 2024

Παρά την αντιμετώπιση προκλήσεων από εξαγωγικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, η Huawei έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και ανάπτυξη. Ανέφερε αυξημένα έσοδα και καθαρά κέρδη, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Huawei είναι ποιοτική εταιρεία, όποιος έχει συσκευές της ξέρει.
    Τώρα για τον πόλεμο της Αμερικής ξέρουμε τι παίζει αλλά…..

  2. Είναι από τις πιο ποιοτικές εταιρίες και με τις καλύτερες τιμές. Έχω ένα p30 pro πριν από 7 χρόνια περίπου και ακόμη πάει σφαίρα.

  3. Το P30 είναι από 2019, 7 χρόνια δεν μπορεί να είναι, αλλά και εγώ το ίδιο έχω, πράγματι πολύ καλό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.