Το 1972 η Σοβιετική Ένωση είχε εκτοξεύσει το σκάφος Kosmos 482, που είχε στόχο να εξερευνήσει την Αφροδίτη. Το σκάφος όμως παρουσίασε βλάβη κατά την εκτόξευση και παρέμεινε σε ελλειπτική τροχιά 210-9.800 χιλιομέτρων, πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Σήμερα η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos, ανακοίνωσε πως το σκάφος συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Ινδονησίας, κοντά στην Τζακάρτα.
Τα αρχεία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης δεν περιέχουν αναφορές στην αποστολή, οι Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία θεωρεί δεδομένο πως είχε στόχο την εξερεύνηση της Αφροδίτης, τοποθετώντας δορυφόρο για να ξεκινήσει μελέτες. Εκείνη τη δεκαετία, η Αφροδίτη είχε μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις διαστημικές υπηρεσίες, καθώς θεωρείται το αδερφάκι της Γης. Η Σοβιετική Ένωση τότε, είχε καταφέρει να προσεδαφίσει rover στην επιφάνεια του πλανήτη, όμως η πολύ πυκνή και όξινη ατμόσφαιρα τα κατέστρεψε λίγο αργότερα. Τα δύο σκάφη κατάφεραν να φωτογραφίσουν την επιφάνεια του πλανήτη και να στείλουν τις φωτογραφίες πίσω στη Γη, πριν σβήσουν για πάντα! Μέχρι και σήμερα είναι τα πρώτο και μοναδικό ανθρώπινοι δημιούργημα που πάτησε στην επιφάνεια της Αφροδίτης.
Μπορεί να αποστολές της Ρωσίας στην Αφροδίτη να έχουν εγκαταλειφθεί, όμως το Kosmos 482, όλα αυτά τα χρόνια πετούσε ελλειπτικά γύρω από τη Γη, χωρίς να υπάρχει έλεγχος στο σκάφος μετά από τόσα χρόνια. Υπήρχαν μεγάλοι φόβοι πως μπορεί να πέσει σε κατοικημένη περιοχή, όμως ευτυχώς συνετρίβη στη θάλασσα και δε δημιούργησε προβλήματα.
Αν πατήσεις αυτά τα φυτά την πάτησες!
Το εν λόγω σκάφος είχε σχεδιαστεί για να αντέξει τις σκληρές συνθήκες της Αφροδίτης, οπότε ήταν δεδομένο πως δε θα καιγόταν πλήρως στην ατμόσφαιρα της Γης πέφτοντας. Για αυτό το λόγο όλες οι διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το σκάφος, υπολογίζοντας το σημείο που θα μπορούσε να πέσει. Οι πιθανότητες να πέσει σε κάποια πόλη ήταν ελάχιστες, αλλά όχι μηδενικές. Τώρα που το Kosmos 482 έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, οι ειδικοί μπορούν ησυχάσουν.
Δεν ξέρουμε αν η Ρωσία θα ανακτήσει το σκάφος και τα συντρίμμια του, θα είχε ενδιαφέρον πάντως να το δούμε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.