Οι επιστήμονες που ανέλυσαν ιζήματα που είχαν αποξεστεί από μια τραχιά κορυφογραμμή σχεδόν τρία μίλια κάτω από τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, βρήκαν μια πυκνή ζώνη του ραδιενεργού ισοτόπου βηρυλλίου-10 ( 10Be ) και εντοπίστηκε στο στρώμα που σχηματίστηκε πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα ο Dr. Dominik Koll του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ( ANU ) και του Κέντρου Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf ( HZDR ) ηγήθηκε της διεθνούς ομάδας που συνέλεξε τα δείγματα και πραγματοποίησε τις δοκιμές φασματομετρίας μάζας με επιταχυντή για τη μελέτη. Το μακρόβιο ραδιονουκλίδιο 10Be σχηματίζεται ψηλά στην ατμόσφαιρα όταν οι ενεργητικές κοσμικές ακτίνες διασπούν πυρήνες αζώτου και οξυγόνου. Αυτά τα νέα άτομα επιπλέουν με αερολύματα για περίπου ένα έως δύο χρόνια προτού τα μεταφέρει στην επιφάνεια η βροχή ή το χιόνι. Τα περισσότερα καταλήγουν στον ωκεανό, όπου αναμειγνύονται με το σταθερό Βηρύλλιο-9 ( 9Be ) που μεταφέρουν τα ποτάμια από τα διαβρωμένα πετρώματα.
Τα επίπεδα των 10 Be στο σύγχρονο θαλασσινό νερό διαφέρουν κατά περισσότερο από δύο φορές μεταξύ των πολικών και των τροπικών λεκανών, επειδή η παραγωγή, η συλλογή και η κυκλοφορία του στοιχείου ποικίλλουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε σε τρία ανεξάρτητα δείγματα φλοιού σιδηρομαγγανίου που ελήφθησαν από τοποθεσίες χιλιάδες μίλια μακριά, αποκλείοντας τυχόν αντικείμενα γεώτρησης ή τοπική ρύπανση. Δεν εμφανίζεται συγκρίσιμη αιχμή σε νεότερα ιζήματα, γεγονός που δείχνει ότι το συμβάν ήταν μοναδικό μέσα στα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια καταγραφής.
Οι απάτες με deepfakes εξελίσσονται – Πως μπαίνουν στο στόχαστρο και οι επιχειρήσεις
Γεωχημικοί δείκτες διάλυσης ανθρακικών αλάτων παρακολουθούν το στρώμα βηρυλλίου, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι η ροή βαθέων υδάτων , και όχι η επιφανειακή απορροή, προκάλεσε την ανωμαλία. Αυτό το μοτίβο ευθυγραμμίζεται με γνωστές διαταραχές στη χημεία των βαθέων ωκεανών κατά τη διάρκεια του Μειόκαινου, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης πτώσης του ανθρακικού ασβεστίου που συνδέθηκε με τη μετατόπιση των ρευμάτων. Οι ομάδες στοχεύουν πλέον την αναζήτησή τους για λάσπες από τον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό με μέγεθος 10 Be έως χαμηλή καθίζηση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.