Στην ακτή του Derbent, μιας πόλης στη νότια Ρωσία , βρίσκεται ένα αδρανές αεροπλάνο 286 τόνων, 73,8 μέτρων με το παρατσούκλι το τέρας της Κασπίας θάλασσας, και είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα Boeing 747. Το εν λόγω σκάφος σχεδιάστηκε το 1975 και χρησιμοποιήθηκε 12 χρόνια αργότερα, κοντά στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και είχε το όνομα Utka .

το χρησιμοποίησε το σοβιετικό και ρωσικό ναυτικό και το Lun Class ekranoplan, όπως ονομάζεται, είναι εξοπλισμένο με έξι εκτοξευτές πυραύλων αντιπλοίων, σταθερού ύψους και δύο δίδυμους πυργίσκους με κανόνια. Φυσικά, προκαλούσε τρόπο στους εχθρούς του.

Ήταν μέρος του σοβιετικού προγράμματος wing-in-ground-efffect (WIG). Φαίνεται να βγήκε από κάποια βάση του Stars Wars και στην συνέχεια έπεσε στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας, που συχνά περιγράφεται σαν την μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου.

Utka

Ευτυχώς για τους κατοίκους 21 μίλια μακριά, στο μικρό χωριό Samurçay, το άλλοτε βαριά οπλισμένο σκάφος, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Αν και η περιγραφή του τεράστιους σκάφους, θυμίζει αεροπλάνο, στην πραγματικότητα κατηγοριοποιείται σαν πλοίο.

Παρά το γεγονός πως μοιάζει τρομερά με αεροσκάφος, τα ekranoplans, όπως το Lun, δεν είναι αεροπλάνο, ούτε καν hovercraft. Το τρομακτικό πλοίο, που αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, επέπλεε σαν από θαύμα πάνω από το νερό, με τη βοήθεια των οκτώ κινητήρων του. Δημιουργούσε ένα στρώμα αέρα κάτω από τα φτερά του, που το κρατούσαν 4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, το MD-160 είναι στην πραγματικότητα ταξινομημένο ως θαλάσσιο πλοίο – ένα μεγάλο σκάφος που ταξιδεύει στους ωκεανούς του κόσμου. Το ότι επέπλεε στο στρώμα αέρα, 4 μέτρα πάνω από το νερό, ουσιαστικά το έκανε σχεδόν αόρατο από τα ραντάρ και τρομερά δύσκολο να εντοπιστεί.

Μιλώντας για το πρόγραμμα και αναφερόμενοι στο πλοίο ως «Utka» που σημαίνει πάπια στα ρωσικά, αξιωματούχοι της CIA πρόσθεσαν: «Το WIG κλάσης Utka είναι ένα όχημα τακτικής κρούσης και παράκτιας άμυνας για το Σοβιετικό Ναυτικό. Μεταφέρει έξι υπερηχητικούς SS-N-22 αντιπλοϊκούς πυραύλους Κρουζ.

Utka

«Το Utka μπορεί να εμπλακεί με εχθρικά πλοία στον ορίζοντα του ραντάρ του (περίπου 35 χιλιόμετρα), αλλά μπορεί να εκτοξεύσει τους SS-N-22 μέχρι την εμβέλεια 100 χιλιομέτρων του πυραύλου.

“Το Utka είναι μεγαλύτερο από ένα αμερικανικό αεροπλάνο Boeing 747 και πετά με περίπου 250 κόμβους 550χλμ/ώρα σε μέγιστη ταχύτητα]. Μόνο ένα Utka έχει κατασκευαστεί.”

Το σκάφος όταν ακόμα επέπλεε

Πρόσθεσαν: «Πιστεύουμε ότι μια δύναμη κρούσης Utka ή μια παράκτια αμυντική δύναμη θα έδινε στους Σοβιετικούς μια ικανότητα γρήγορης αντίδρασης ενάντια σε μαχητές επιφανείας.

Αυτή είναι η πρόταση δορυφορικού internet της Cosmote: Σε προσφορά με 49 ευρώ το μήνα

“Ωστόσο, εκτός εάν το Utka μπορεί να εμφανιστεί εκτός εδάφους (να σηκωθεί από την επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας) για να επεκτείνει τον ορίζοντα του ραντάρ, θα απαιτήσει εξωτερικές πηγές πληροφοριών στόχευσης.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.