Ένα μεγάλο τμήμα του φλοιού της Γης λείπει, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πλέον τι μπορεί να συνέβη με αυτό.  Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος μας βάζει στους επιστήμονες συνεχώς γρίφους, με νέες τεχνολογίες να προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση.

Ένα τέτοιο μυστήριο είναι γνωστό ως  “The Great Unconformity” και αναφέρεται στο γεγονός ότι μεγάλα μέρη του φλοιού της Γης λείπουν από το γεωλογικό αρχείο του πλανήτη μας. Νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να οφείλεται σε σοβαρή διάβρωση που συνέβη κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης ήταν καλυμμένος με πάγο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα κενό στο ιζηματογενές αρχείο, το οποίο εμφανίζεται όταν η ηλικία των πετρωμάτων αλλάζει απότομα λόγω της διάβρωσης προηγούμενων πετρωμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται από νεότερα πετρώματα.

Ακριβώς αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε το 1869 για πρώτη φορά στο Grand Canyon στην Αριζόνα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ηλικία των πετρωμάτων άλλαζε απότομα και διαπίστωσαν ότι αυτό επαναλαμβάνονταν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο. Οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι ένας παγκόσμιος μέσος όρος 3-5 χιλιομέτρων πετρωμάτων εξαφανίστηκε λόγω της παγετώδους διάβρωσης.

Όσον αφορά τη σημερινή θέση αυτών, υποστηρίζεται ότι οι παγετώνες που διάβρωσαν τα ιζηματογενή πετρώματα τα ξέβρασαν επίσης στη θάλασσα.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λείπει; Γιατί λείπει δηλαδή; Πού πήγε και γιατί θα έπρεπε να είναι εκεί και όχι κάπου αλλού. Δηλαδή ό,τι βγάζουμε από το σώμα μας και δεν είναι πια μέσα σε αυτό μας λείπει κάτι; Από σήμερα να τα κρατάμε όλα και να μην τα βγάζουμε. ΧΑΧΑ!

  2. “… έχουν ανακαλύψει πλέον τι μπορεί να συνέβη.. ”
    Συγχαρητήρια! Επιστημονικότατο και σαφέστατο. Το “πλεον” που εκφραζει την βεβαιότητα για το αποτελεσμα της έρευνας, δίπλα στο “μπορεί” που εκφράζει πιθανότητα, αβεβαιότητα και ασάφεια.
    Μετά γιατί θα πρέπει να διαβάσουμε το υπόλοιπο κείμενο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.