Αστρονόμοι έκαναν ζουμ στους πόλους του Δία και βρήκαν το καλύτερο σέλας σε αυτόν τον γιγαντιαίο πλανήτη αερίων. Είναι 100 φορές πιο φωτεινό από αυτό της Γης και σίγουρα ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Αυτές οι εξωγήινες φωτεινές επιδείξεις του πλανήτη δεν είναι μόνο τεράστιες σε σύγκριση με αυτές της Γης, αλλά τροφοδοτούνται και από μια επιπλέον πηγή. Ο Δίας έχει τρομερά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που προσελκύει φορτισμένα σωματίδια από το διαστημικό του περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως το σέλας του δε είναι μόνο αποτέλεσμα των ηλιακών ανέμων, αλλά και λόγω φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από την Ιώ, ένα από τα 97 φεγγάρια του Δία. Η Ιώ είναι ένας κόσμος γεμάτος από ηφαίστεια, που εκτοξεύουν συνεχώς ύλη στο διάστημα.
Η ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε το James Webb για να μελετήσει το Σέλας του Δία. Αυτό που βρήκε ήταν ένα αίνιγμα αιτίας και αποτελέσματος. Όταν έκαναν ζουμ με το Hubble, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει υπεριώδες φως, νόμιζαν ότι θα έβρισκαν σημάδια των εισερχόμενων ηλεκτρονίων που βομβαρδίζουν την ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία, δήλωσε ο Jonathan Nichols, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως αυτό που είδαν ήταν αρκετά διαφορετικό.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια απίστευτα φωτεινή μεταλαμπή χωρίς πολλά στοιχεία της αρχικής πρόσκρουσης», δήλωσε ο Nichols.
Το Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικών Τηλεσκοπίων στη Βαλτιμόρη, το οποίο λειτουργεί τα τηλεσκόπια Webb και Hubble, δημοσίευσε ένα βίντεο με τα θυελλώδη σέλας του Δία, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παραπάνω.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες μελετούν το πως ο Δίας, ο Κρόνος και ο Ουρανός αλληλεπιδρούν με το διάστημα, παρατηρώντας το φως που εκπέμπεται από φορτισμένα μόρια στις ανώτερες ατμόσφαιρές τους. Τώρα όμως έχουμε ισχυρότερα τηλεσκόπια και έχει ξεκινήσει μια μελέτη στο Σέλας των πλανητών, με τον Ποσειδώνα να έχει ήδη μελετηθεί. Αυτές οι μελέτες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει ψηλά πάνω από την επιφάνεια ενός πλανήτη, αλλά και βαθιά μέσα στο μαγνητικό τους πεδίο.
Όταν ο Ήλιος εκπέμπει ακτινοβολία, φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν σε όλο το ηλιακό μας σύστημα και κατά μήκος των αόρατων γραμμών του μαγνητικού πεδίου των πλανητών. Όταν αυτά τα σωματίδια συγκρούονται με αέρια, αυτά θερμαίνονται και αρχίζουν να λάμπουν. Το αποτέλεσμα είναι η πανδαισία χρωμάτων στους πόλους των πλανητών.
Στη Γη τα χρώματα εξαρτώνται από τον τύπο του ατμοσφαιρικού αερίου και του υψόμετρού του. Το οξυγόνο για παράδειγμα λάμπει με κόκκινο ή μπλε χρώμα, ενώ το άζωτο δίνει μπλε, πράσινους και ροζ χρωματισμούς. Τώρα όμως ο Ήλιος βρίσκεται στο ηλιακό μέγιστο και προκαλεί μεγάλες ηλιακές καταιγίδες, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του σέλας και εκτός του Βόρειου Πόλου.
Στο σέλας του Δία, οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν τη συχνότητα που τρεμόπαιζαν οι φωτεινές ενδείξεις στον ουρανό. Ενώ περίμεναν πως θα διαρκούσαν 15 ή και περισσότερα λεπτά, βρήκαν κάτι αρκετά διαφορετικό. Παρατήρησαν γρήγορες και ακανόνιστες μετατοπίσεις σε μήκη κύματος. Όλη η περιοχή του Σέλας φαινόταν σα να αφρίζει και να σκάει, αλλάζοντας σε μια χρονική κλίμακα δευτερολέπτων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Communications.
Καταδίκη για θέαση πειρατικού περιεχομένου στο σπίτι
Μάλιστα, οι επιστήμονες έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα στα δεδομένα που είχαν από το Hubble και τα δεδομένα του James Webb, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το τελευταίο είναι όντως το ισχυρότερό μας τηλεσκόπιο και πως χρειαζόμαστε ακόμα και περισσότερα και ισχυρότερα τηλεσκόπια για να μπορούμε να μελετήσουμε τόσο το Σύμπαν όσο και τη δική μας γειτονιά.
Τα δεδομένα που συλλέγει η ομάδα μπορεί να βοηθήσουν το διαστημόπλοιο Jupiter Ice Moon Explorer, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην αποστολή του. Αυτή είναι να μελετήσει την Ευρώπη, την Καλλιστώ και τον Γανυμήδη, τα τρία μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία. Αυτά τα φεγγάρια έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς πιστεύεται πως περιέχουν υγρούς ωκεανούς, παγιδευμένους κάτω από τον πάγο της επιφάνειάς τους.
Η αποστολή εκτοξεύτηκε πριν από δύο χρόνια και αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2031.
Η μελέτη της ομάδας δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.