Η γνώση για το πως έγινε η αρχή της ζωή στο Σύμπαν, που οδήγησε στην έκρηξη ζωής στον πλανήτη μας, παραμένει άγνωστη σε μεγάλο βαθμό. Όμως μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, στην Μάνοα, προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.
Πρόσφατα, η ερευνητές από το Τμήμα Χημείας, δημοσίευσαν μια εργασία στο Nature Astronomy. Σύμφωνα με την δημοσίευση, ανακάλυψαν πως μπορούν να σχηματίσουν ορισμένα από τα κρίσιμα μόρια στο διάστημα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη αρχή της ζωής στο Σύμπαν.
Τα εν λόγω μόρια, ονομάζονται αρωματικά μόρια και φέρουν άζωτο. Αυτά είναι από τα πιο σημαντικά μόρια σε πολλούς τομείς της χημείας και την βιολογίας. Είναι δομικά στοιχειά για ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών προϊόντων, βαφών, πλαστικών και φυσικών προϊόντων. Τα αρωματικά μόρια βρίσκονται επίσης σε σημαντικά βιομόρια, όπως τα αμινοξέα, τα νουκλεϊκά οξέα (DNA και RNA) και σε βιταμίνες.
Με χρήση μοριακών δεσμών ,η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ralf I. Kaiser, αναδημιούργησε τα περιβάλλοντα του μοριακού νέφους που συναντάμε στο Ταύρο (πυκνή περιοχή διαστρικού αερίου και σκόνης που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, όπου σχηματίζονται ενεργά νέα αστέρια) και της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, που μοιάζει με την Γη στα αρχικά στάδια της δημιουργίας της, που ήταν πλούσια σε άζωτο και μεθάνιο. Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.
Σε συνδυασμό με υπολογισμούς ηλεκτρονικών δομών από τον καθηγητή Alexander M. Mebel (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα), μαζί με τη διαστρική (καθηγητής Xiaohu Li, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών) και την ατμοσφαιρική μοντελοποίηση (καθηγητής Jean-Christophe Loison, Πανεπιστήμιο του Μπορντό), μεταδιδακτορικός συνεργάτης Zhenghai Yang ήταν σε θέση να εντοπίσει θεμελιώδεις δομικές μονάδες αρωματικών μορίων, που προσφέρουν νέα μονοπάτια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δομικά στοιχεία του DNA και του RNA θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στο διάστημα, αναδιαμορφώνοντας τις ιδέες μας για το πώς προήλθαν τα συστατικά της ζωής σε όλο τον γαλαξία.
Το James Webb εντοπίζει την πιο εντυπωσιακή σύγκρουση μαύρων τρυπών
«Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αρωματικά μόρια που φέρουν άζωτο —πυριδίνη, πυριδινύλιο και (ισο)κινολίνη— θα μπορούσαν να έχουν συντεθεί σε περιβάλλοντα στα οποία οι επιστήμονες επιδιώκουν πραγματικά λόγω των ομοιοτήτων τους με τη Γη», είπε ο Κάιζερ. “Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτά τα μόρια είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη των μυστηρίων της προέλευσης της ζωής. Ευρήματα όπως αυτά θα μπορούσαν να έχουν μελλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων για πρακτικές εφαρμογές όχι μόνο στη βιοτεχνολογία και τη συνθετική βιολογία , αλλά και στις επιστήμες της καύσης.”
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.