Το επόμενο βήμα στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας είναι κοντά. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει τα σχέδιά της αυτήν την εβδομάδα, να επιτεθεί στα μη έμπιστα κινεζικά apps και στους κατασκευαστές. Η διακυβέρνηση Trump δεν ανέφερε τα επακριβή σχέδιά της, τονίζοντας απλά ότι θα σταματήσει αυτούς τους μη κατανομαζόμενους  κατασκευαστές από το να δημιουργούν US made apps διαθέσιμα για download ή προεγκατάσταση στις συσκευές. Ο όρος μη έμπιστος, είναι ιδιαίτερα ευρύς, ωστόσο έχει σαν στόχο να λειτουργήσει σαν υπενθύμιση για όλους τους κινεζικούς smartphones κατασκευαστές να υλοποιήσουν μέτρα αυτή τη στιγμή. Και όλη αυτή η ρητορική, μοιάζει πολύ με τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση πριν λάβει μέτρα απέναντι ενός άλλου υψηλού προφίλ κινεζικό brand.

Το αμερικανικό ban απέναντι στη Huawei αποτέλεσε ένα σοκ πίσω στο 2019. Η Huawei βρέθηκε στην Entity List, κάτι που σημαίνει ότι πλήθος αμερικανικών εταιρειών δεν επιτρέπονταν να συνεργαστούν με την εταιρεία. Και ένας παρόμοιος αριθμός περιορισμών θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα Android brands από τη Κίνα.  Μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συνεργασία με την Huawei ήταν η Google. Η απώλεια των Google Play Services είναι πολύ σημαντική για το κινεζικό brand. Όλα τα πρόσφατα τηλέφωνα και tablets δεν έχουν το Play Store αν και παραμένει σε κυρίαρχη θέση στη παγκόσμια αγορά από άποψη μεριδίου.

Την ίδια μοίρα θα μπορούσαν να έχουν πλήθος άλλων κινεζικών κατασκευαστών αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι όλα τα κινεζικά brands δεν είναι έμπιστα. Από την OnePlus και την TCL μέχρι την Oppo και την Xiaomi, η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Trump δείχνει ότι κανένας κατασκευαστής δεν είναι ασφαλής. Ένας τρόπος για κάποιον κατασκευαστή, να προλάβει τις επιπτώσεις από την απώλεια πρόσβασης σε Google εφαρμογές είναι να υποβάλει τις συσκευές για πιστοποίηση όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Φυσικά, μια τέτοια πρακτική δεν θα νικήσει τους περιορισμούς και απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο, αλλά σημαίνει ότι οι κινεζικοί OEMs θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα portfolio συσκευών, πριν κάποιο πιθανό ban.  Μια άλλη πιθανή λύση είναι να κάνουν rebrand ήδη υπάρχουσες συσκευές. Όπως συμβαίνει με το Huawei P30 pro new Edition για παράδειγμα.

Ένα ban κινεζικού κατασκευαστή συσκευών, επεκτείνεται πολύ πιο πέρα, απλά από την απώλεια του Android με Google Services. Η πρόσβαση σε σημαντικό hardware που αποτελεί τη βάση για αυτές τις συσκευές, βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο. Στη πράξη, καμιά εταιρεία από τις Oppo, OnePlus, Xiaomi δεν έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης επεξεργαστών για παράδειγμα. Αλλά ακόμη και μια εταιρεία, σαν την Oppo, να μπορέσει να σχεδιάσει τα δικά της chipsets, θα είναι πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό, όσον αφορά σε επιδόσεις, features και κατανάλωση. Αλλά ακόμη και να καταφέρει και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό chip, χρειάζεται μια εταιρεία να το παράξει. Στην ουσία, αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Huawei.  Αν παρόμοια μέτρα υιοθετηθούν από τις ΗΠΑ σε ευρύτερη κλίμακα, πολλοί OEMs θα αναγκαστούν να στραφούν σε εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Φαντάζεστε ένα OnePlus flagship χωρίς Snapdragon;

Μια πιθανή λύση απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, είναι τα κινεζικά brands να δημιουργήσουν ένα συνασπισμό απέναντι σε οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια. Το έχουμε δει να συμβαίνει με τις Xiaomi, Oppo, Vivo και Huawei, με την δημιουργία της  Global Developer Service Alliance, η οποία είχε σαν στόχο να ομαλοποιήσει το uploading ξένου περιεχομένου στο app store κάθε κατασκευαστή σε διάφορες global αγορές,. Οι κινεζικοί κατασκευαστές, μπορούν να δουλέψουν μαζί και να λύσουν τα προβλήματα και το έχουν αποδείξει άπειρες φορές. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.