Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγουμε την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στο κινητό είναι να αποφεύγουμε τις μη έμπιστες πηγές. Επιπλέον, θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ξέραμε εκ των προτέρων αν η εφαρμογή που ετοιμαζόμαστε να εγκαταστήσουμε είναι κακόβουλη ή όχι, κάτι που ισχύει άσχετα με την πηγή, είτε αυτή είναι το Google Play Store, είτε κάποιο third-party κατάστημα, είτε μία ιστοσελίδα λήψης APK.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Google αναπτύσσει ενισχυμένη σάρωση σε πραγματικό χρόνο για την εγκατάσταση εφαρμογών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις προσπάθειες ανίχνευσης απειλών με σάρωση εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο σε επίπεδο κώδικα. Το Google Play Protect θα ρωτάει πλέον αν θέλετε να σαρώσετε μια εφαρμογή πριν την εγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, θα σας ειδοποιεί αν η εφαρμογή είναι ασφαλής ή δυνητικά επιβλαβής.

Google Play Protect Scan Malicious Apps Before Install

Το Google Play Protect προστατεύει ήδη τις συσκευές Android από κακόβουλο λογισμικό, είτε μια εφαρμογή έχει εγκατασταθεί μέσω του Play Store είτε εκτός αυτού – αρκεί να έχουν εγκατεστημένο το κατάστημα εφαρμογών του κολοσσού της αναζήτησης. Ωστόσο, αυτοί οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο βασίζονταν προηγουμένως σε υπάρχουσες πληροφορίες σάρωσης ή δεδομένα που αναγνώριζαν την εφαρμογή ως ύποπτη με βάση συγκρίσεις ομοιότητας, μηχανική μάθηση, ή άλλες τεχνικές.

Η διαφορά τώρα είναι ότι το τηλέφωνό θα προτείνει μια σάρωση πριν από οποιαδήποτε εγκατάσταση. Η εν λόγω εφαρμογή θα υποβληθεί στη συνέχεια σε αξιολόγηση σε επίπεδο κώδικα, όπου θα γίνει ανάλυση απειλών σε πραγματικό χρόνο. Η Google αναφέρει ότι αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των χρηστών από κακόβουλες πολυμορφικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ή άλλες μεθόδους για να αποφύγουν την ανίχνευση απειλών.

Επιπλέον, η Google δηλώνει ότι οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας του οικοσυστήματος Android. Κάθε εφαρμογή που σαρώνεται βοηθά στον εντοπισμό της συμπεριφοράς των εφαρμογών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας του συστήματος. Η νέα λειτουργία του Google Play Protect κυκλοφορεί πρώτα στην Ινδία και θα επεκταθεί σε επιλεγμένες χώρες. Τελικά, θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις περιοχές τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.