Για πρώτη φορά, μια τεράστια ελικοειδής δομή εκατομμυρίων χιλιομέτρων, καταγράφεται στην κάμερα να αναδύεται από τον Ήλιο.

Το 2020, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με τη βοήθεια της NASA, εκτόξευσε το Solar Orbiter σε μια αποστολή να πάρει τις πλησιέστερες εικόνες του Ήλιου που έχουν ληφθεί ποτέ, καθώς και να είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που παρατηρεί τις πολικές του περιοχές. Το διαστημόπλοιο μελετά επίσης την ατμόσφαιρα του Ήλιου και τον ηλιακό άνεμο –το ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύτηκαν από τον Ήλιο στο Ηλιακό Σύστημα– χρησιμοποιώντας έξι όργανα απεικόνισης. Από αυτά, το Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph (Metis) παρέχει την καλύτερη θέαση του ηλιακού ανέμου.

Τo Metis είναι ένας στεφανογράφος. Δουλεύει εμποδίζοντας το άμεσοι φως που προέρχεται από την επιφάνεια του Ήλιου, μπλοκάροντάς το, ώστε να μπορεί να δει το αμυδρό φως που διαχέεται από φορτισμένα αέρια στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιο, το στέμμα, όπως η εξηγεί η ESA.

«Το Metis είναι αυτή τη στιγμή το μόνο όργανο που μπορεί να δει τον χορό του ηλιακού ανέμου. Κανένα άλλο όργανο απεικόνισης δεν μπορεί να δει -με αρκετά υψηλή ανάλυση τόσο στον χώρο όσο και στο χρόνο- το εσωτερικό στέμμα του Ήλιου όπου λαμβάνει χώρα αυτός ο χορός».

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξηγούν πως το Metis κατέγραψε μια μοναδική θέα από μια τεράστια, στριφογυριστή δομή στον Ήλιο, καθώς στροβιλιζόταν έξω από το αστέρι μας «σαν να πιάστηκε σε έναν κυκλώνα που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο» στις 12 Οκτωβρίου 2022.

«Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε τις παρατηρήσεις του Metis, κατά τη διάρκεια της διέλευσης του από το περιήλιο, μιας εντυπωσιακής ελικοειδής ακτινωτής δομής που εκτεινόταν από 1,5 έως 3 [φορές της ακτίνας του Ήλιου] και διήρκεσε για περισσότερες από 3 ώρες», έγραψε η ομάδα στη μελέτη. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτές οι παρατηρήσεις είναι μοναδικές, καθώς φαίνεται να δείχνουν άμεσα τη μακροχρόνια εκροή του ηλιακού ανέμου Alfvénic στην ηλιόσφαιρα».

Η ηλιακή ακτίνα έχει μήκος 695.700 χιλιόμετρα και η δομή που παρατηρήθηκε επεκτάθηκε μέχρι και 2.087.100 χιλιόμετρα. Η περιστροφική ροή οδηγείται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται κύματα Alfvén.

«Το πλάσμα παρουσιάζει συμπεριφορές παρόμοιες με τα υγρά και τα αέρια, αλλά με πρόσθετη πολυπλοκότητα που περιέχουν μαγνητικά (και περιστασιακά ηλεκτρικά) πεδία. Το 1942, ο Hannes Alfvén συνδύασε τα μαθηματικά της μηχανικής των ρευστών και του ηλεκτρομαγνητισμού για να προβλέψει ότι τα πλάσματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κυματοειδείς διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο». Το φαινόμενο πήρε το όνομα του Alfvén, εξηγεί η NASA.

«Όπως τα συμβατικά υγρά, τα πλάσματα μπορούν να υποστηρίξουν κύματα, αλλά με μεγαλύτερη ποικιλία από ό,τι στα συμβατικά ρευστά. Τα κύματα που προτάθηκαν αρχικά από τον Alfvén θεωρούνται “βασικά”. Έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι είναι συμπιεστικά, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταβολή του μαγνητικού πεδίου των κυμάτων Alfvén είναι προς την κατεύθυνση της κίνησης του κύματος. τροχιά. Τα φορτισμένα σωματίδια που κινούνται μέσα από ένα πλάσμα με αυτά τα κύματα έχουν πολύ μικρή αλλαγή στην τροχιά τους».

Η NASA αποσύρει την υπόσχεση να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη. Ο λόγος

Σύμφωνα με την ομάδα, η στεφανιαία εκτόξευση μάζας και η ελικοειδής δομή ήταν το αποτέλεσμα μιας εκρηκτικής πολικής προεξοχής.

«Τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την ελικοειδή δομή είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα εκρηκτικών πυκνών εκροών και συστροφής κλειστού πεδίου που εκτοξεύτηκε από επανασύνδεση ανταλλαγής που συμβαίνει στον απόηχο μιας CME που μοιάζει με πίδακα [εκτόξευση στεφανιαίας μάζας]», πρόσθεσε η ομάδα. «Ένα σημαντικό εύρημα είναι η μεγάλη διάρκεια των ελικοειδών εκροών, οι οποίες παραμένουν μέχρι και πολύ μετά την αρχική έκρηξη».

Αν και η συγκεκριμένη δομή από τον Ήλιο είχε τεράστιο μέγεθος, οι ομάδα πιστεύει πως η ίδια διαδικασία συμβαίνει και σε μικρότερους πίδακες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εκροές θα ξεφύγουν από τον Ήλιο και θα συμβάλουν στον ηλιακό άνεμο ή θα πέσουν πίσω στη χρωμόσφαιρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.