Σε μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από ξένους κατασκευαστές chip, η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, προχωρά με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας εκτεταμένης εγκατάστασης έρευνας και ανάπτυξης ημιαγωγών στη Σαγκάη. Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από μια κολοσσιαία επένδυση ύψους 1.66 δισ. δολαρίων, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Huawei να επιτύχει αυτονομία στην ανάπτυξη chip.

Δημοσιεύματα από το Nikkei Asia ρίχνουν φως στην επιθετική προσπάθεια προσλήψεων της Huawei, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να συγκεντρώσει μια ομάδα ταλέντων κορυφαίου επιπέδου για να ηγηθεί των φιλοδοξιών της στον τομέα των chip. Για να προσελκύσει εξειδικευμένους επαγγελματίες, η Huawei φημολογείται ότι προσφέρει εξαιρετικά ελκυστικά πακέτα αποζημίωσης, τα οποία φέρονται να είναι διπλάσια από το βιομηχανικό πρότυπο που θέτουν οι τοπικοί κατασκευαστές chip.

Στην προσπάθειά της για τεχνική επάρκεια, η Huawei έχει καταφέρει να προσλάβει έμπειρους μηχανικούς από γνωστούς γίγαντες του κλάδου, όπως η ASML, η Applied Materials, η Lam Research, η TSMC, η Intel και η Micron. Αυτή η εισροή τεχνογνωσίας είναι έτοιμη να επιταχύνει τη μετάβαση της Huawei προς την αυτάρκεια στην κατασκευή chip.

Ωστόσο, αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Ένας ανώνυμος μηχανικός chip αποκάλυψε πληροφορίες για την αυστηρή εργασιακή κουλτούρα που επικρατεί στις τάξεις της Huawei, περιγράφοντάς την ως “βάναυση”. Οι εργαζόμενοι φέρονται να υπόκεινται σε εξαντλητικά χρονοδιαγράμματα, ξεπερνώντας τα ήδη απαιτητικά πρότυπα της διαβόητης εργασιακής κουλτούρας “996” – 9 με 9 6 ημέρες την εβδομάδα. Αναφερόμενος ως “007” ώρες, ο φόρτος εργασίας συνεπάγεται βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ανάπαυλα.

Ενώ η γοητεία των υψηλών μισθών και των κινήτρων μπορεί αρχικά να προσελκύσει τα ταλέντα, το αδυσώπητο εργασιακό περιβάλλον κινδυνεύει να εξαντλήσει τους εργαζόμενους με ανησυχητικό ρυθμό. Ο μηχανικός προειδοποίησε ότι παρά τις αρχικές συμβάσεις που διαρκούν τρία χρόνια, πολλοί αγωνίζονται να αντέξουν μέχρι την ανανέωση.

Επί του παρόντος, η Huawei διατηρεί σχέση συνεργασίας με την SMIC για την παραγωγή του επερχόμενου chip Kirin των 5nm, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει εμπορικά αργότερα φέτος. Επιπλέον, η SMIC προωθεί ανεξάρτητα τις δυνατότητές της στην παραγωγή chip 3nm για να καλύψει τις εξελισσόμενες ανάγκες της Huawei.

Παρά τις εν λόγω συνεργασίες, ο ρόλος της SMIC ως ζωτικής σημασίας σύμμαχος για τη Huawei αναμένεται να παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης της Huawei. Η εγκατάσταση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Huawei προς την ανεξαρτησία των chip, σηματοδοτώντας μια σεισμική αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο των ημιαγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.