Οι κακόβουλες εφαρμογές για Android συσκευές είναι κάτι συνηθισμένο, για διάφορους λόγους. Στα τελευταία νέα έχουμε μία σχετικά δημοφιλή εφαρμογή με δεκάδες χιλιάδες λήψεις στο Google Play Store που πραγματοποιεί κρυφή εγγραφή ήχου κάθε 15 λεπτά και στέλνει τα αρχεία στον επιτιθέμενο. Πρόκειται για το iRecorder Screen Recorder, μόνο από το όνομα θα έλεγε κανείς ότι αποφεύγεις να το εγκαταστήσεις στη συσκευή σου. Ας δούμε τη παίζει.

Το iRecorder Screen Recorder βρισκόταν στο Google Play Store από τον Σεπτέμβριο του 2021 και είχε καταφέρει να περάσει τις 50.000 λήψεις. Σύμφωνα με τον ερευνητή ασφαλείας της ESET Lukas Stefanko η εφαρμογή μπορούσε να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και να το χρησιμοποιεί για να κάνει εγγραφή ήχου. Επιπλέον, μπορούσε να συνδέει τη συσκευή σε server που προφανώς ήλεγχαν χάκερ και να ανεβάζει τα δείγματα ήχου σε αυτόν.

Δεν τελειώσαμε ακόμη. Το iRecorder Screen Recorder είχε την ικανότητα να ανεβάζει ευαίσθητα αρχεία που εντόπιζε στη συσκευή του θύματος. Σύμφωνα με τον Stefanko, ο οποίος εγκατέστησε την εφαρμογή σε αρκετές συσκευές, το app έκανε εγγραφή ήχου για 1 λεπτό κάθε 15 λεπτά και έστελνε το αρχείο στον server. Οι εγγραφές δεν σταματούσαν ποτέ, με αποτέλεσμα και την αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας.

Αυτό το επικίνδυνο app έχει κατέβει από το Google Play Store, αλλά αν το έχεις περασμένο στη συσκευή σου πρέπει να το διαγράψεις άμεσα. Γενικά, είναι καλό να προσέχουμε τι κατεβάζουμε, ακόμα και από την πιο έμπιστη πηγή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.