Έχεις ακόμα Windows XP και θεωρείς πως το μηχάνημά σου είναι καθαρό; Σε μια φρέσκια εγκατάσταση και με το μηχάνημα σε αδράνεια, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γεμίσεις ιούς και trojans, απλά με μια σύνδεση στο Διαδίκτυο;

Ένας YouTuber, ο Eric Parker, αποφάσισε να μάθει. Σε ένα Virtual Machine εγκατέστησε Windows XP και άφησε το μηχάνημα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο με κλειστό firewall και χωρίς antivirus, όπως κάναμε τις παλιές καλές εποχές, που ήμασταν σκληροί. Χωρίς χρήση του υπολογιστή και χωρίς να μπει σε περίεργες σελίδες, άφησε το μηχάνημα απλά online για 10 λεπτά.

Όταν επέστρεψε στον υπολογιστή τα πράγματα είχαν πάρει ήδη άσχημη τροπή. Είδε στον Task Manager να τρέχει ήδη το conhoz.exe, ένα γνωστό trojan. Και όλα αυτά σε 10 μόλις λεπτά χωρίς να έχει μπει σε καμία σελίδα. Αφήνει ξανά το μηχάνημα σε λειτουργία και επιστρέφει σε λίγα λεπτά. Σε τόσο λίγο χρόνο προστέθηκε νέος χρήστης στο μηχάνημα και ξεκίνησαν μερικές ακόμα διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός FTP Server.

Windows XP tojans

15 λεπτά αργότερα γίνεται πανικός. Πολλαπλές διεργασίες κακόβουλου λογισμικού τρέχουν στο μηχάνημα, το οποίο έχει παραβιαστεί πλήρως. Ο νέος χρήστης που δημιουργήθηκε πλέον είναι συνδεδεμένος στο μηχάνημα και μάλιστα με δικαιώματα διαχειριστή.

Ο Parker προχωράει σε ανάλυση του λογισμικού και των συνδέσεων και η επικοινωνία του κακόβουλου λογισμικού γίνεται με Ρωσία. Ο Parker εικάζει πως γίνεται προσπάθεια ένταξης του μηχανήματος σε botnet για spam emails.

Παραπάνω έρευνα στο μηχάνημα αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο κακόβουλο λογισμικό, ενώ πλέον έχει και rootkit. Τελικά ο χρήστης κατεβάζει το Malware Bytes και κάνει σάρωση στην εγκατάσταση. Το Malware Bytes βρήκε τέσσερα trojans, δύο backdoors, το rootkit και μερικές εφαρμογές adware.

Με λίγα λόγια το μηχάνημα ελεγχόταν πλήρως από άλλον χρήστη και πλέον είναι zombie PC. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα λεπτά και χωρίς να μπει ο ίδιος σε κάποια σελίδα.

Έχουμε δει σχόλια από χρήστες που λένε εγώ τρέχω Windows XP, 7, 10 και δεν έχω κανένα πρόβλημα! Famous Last Words θα πούμε εμείς.

Μπαταρίες νερού: Διπλάσια χωρητικότητα από τις μπααρίες λιθίου

Σε μια εποχή που πλέον έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα από τον υπολογιστή μας, το λειτουργικό μας πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο. Φυσικά σε Windows μηχανήματα έχουμε πάντα ανοιχτό το Firewall και τρέχουμε πάντα ένα καλό antivirus, κατά προτίμηση όχι δωρεάν.

Ο χρόνος που χρειάστηκε το μηχάνημα με Windows XP να εκτεθεί σε επιθέσεις, είναι πρακτικά συντομότερος από αυτόν που χρειάζεται ο χρήστης για να κατεβάσει και να εγκαταστήσει κάποιο antivirus. Με τόσα κενά ασφαλείας σε παλαιότερα λογισμικά, ακόμα και οι εφαρμογές προστασίας, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγώ τρέχω σε virtual machine (από χόμπι) ότι έκδοση υπάρχει σε Windows εκτός από 10 & 11 που τα έχω σε dual boot. Τα xp συγκεκριμένα τα professional sp3 τρέχουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, φυσικά έχω παίξει πάνω ένα αντιβιοτικό και ένα για μαλγουορς λειτουργεί άψογα, χάρη στα dns που έχω επιλέξει δεν έχω και καμιά απολύτως διαφήμιση για να κολλήσω έστω από λάθος, επίσης έχω περάσει και έναν costume browser και τρέχουν όλα άψογα στην περιήγηση μου , από πράγματα φυσικά δεν υπάρχει κάτι πού να μπορώ να τρέξω. Το πρόβλημα το έχω με έκδοσης όπως η millennium και vista. Τα ποίο γρήγορα είναι τα 98.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.