Δύο νεαρές γυναίκες, η Μάχα και η Γουάφα αλ-Σουμπάι, που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη Σαουδική Αραβία και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη Γεωργία, απευθύνονται στους δύο κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ μαζί με τον ΟΗΕ, πολιτικούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μία εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των αντρών παρακολουθεί τις κινήσεις των γυναικών της οικογένειάς τους και τους ειδοποιεί με SMS αν προσπαθήσουν να ταξιδέψουν εκτός χώρας χωρίς την άδειά τους. Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν την άδεια ή να την αναθεωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα, στη Σαουδική Αραβία, το χειρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθεστώς για γυναίκες στον πλανήτη.
Η δωρεάν εφαρμογή λέγεται Absher, είναι δημιουργία της κυβέρνησης και είναι επισήμως διαθέσιμη στους Σαουδάραβες από την Apple και την Google. Δύο νεαρές γυναίκες, η Μάχα και η Γουάφα αλ-Σουμπάι, που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη Σαουδική Αραβία και κατέληξαν στη Γεωργία, όπου βρήκαν προσωρινό καταφύγιο, κάνουν έκκληση στους δύο κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ να αποσύρουν την απάνθρωπη εφαρμογή, η οποία βοηθά τους συγγενείς γυναικών να τις κρατούν δέσμιες, χωρίς τη θέλησή τους, μέσα στις οικογένειές τους. «Δίνει στους άντρες τον πλήρη έλεγχο των γυναικών», λέει η 25χρονη Γουάφα στην Guardian. «Πρέπει (οι εταιρείες) να την αποσύρουν». Οι δύο εταιρείες δεν έχουν σχολιάσει το γεγονός.
Τον Φεβρουάριο, όταν ρωτήθηκε για την εφαρμογή ο Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple, απάντησε ότι δεν την είχε υπόψη του, αλλά θα εξέταζε το θέμα. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία χρειάζονται την άδεια κάποιου άντρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν. Οι αδελφές αλ-Σουμπάι, έκλεψαν το κινητό του πατέρα τους για να βγάλουν διαβατήρια και άδεια εξόδου από τη χώρα και πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι ίδιες γνωρίζουν δεκάδες ακόμα γυναίκες που ψάχνουν τρόπο να διαφύγουν από τους καταπιεστικούς ή ακόμα και βίαιους συγγενείς τους. Κάνουν καθημερινά έκκληση μέσω Twitter για να λάβουν άσυλο σε κάποια χώρα όπου θα αισθάνονται ασφαλείς από την οικογένειά τους.
We were forced to flee our homes & leave everything behind. It's not a choice. Saudi laws don't protect women or children from domestic violence. We risk our lives everyday by staying in Georgia where our entire tribe can find us. We don't want to keep looking over our shoulders. pic.twitter.com/c0uq2yp4dm
— Maha & Wafa al-Subaie (@GeorgiaSisters2) April 22, 2019
«Αν οι εταιρείες αποσύρουν την εφαρμογή από τα online καταστήματά τους, ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να αλλάξει την τακτική της για τα ταξίδια των γυναικών», λέει η Γουάφα. Την ίδια έκκληση έχουν απευθύνει στις Apple και Google, διπλωμάτες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέ, είπε την Τετάρτη ότι έχει απευθύνει «δύσκολες και άβολες ερωτήσεις» στις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ για τους κινδύνους που ενέχουν αυτού του είδους οι εφαρμογές.
«Η τεχνολογία θα έπρεπε να ισούται με την πρόοδο. Αλλά όταν χρησιμοποιείται για να παραβιάζει την ιδιωτικότητα του ατόμου, μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά, αν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου για να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τον περασμένο Ιανουάριο, η 18χρονη Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν δραπέτευσε από τον έλεγχο της οικογένειάς της και «ταμπουρώθηκε» σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια μέσω Twitter για να μην συλληφθεί και απελαθεί στη Σαουδική Αραβία. Μετά από τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ο Καναδάς της παρείχε άσυλο. Δύο ακόμα αδελφές από τη Σαουδική Αραβία, είχαν κρυφτεί στο Χονγκ Κονγκ για έξι μήνες, μέχρι που τον Μάρτιο κατάφεραν και πήραν βίζα για κάποια τρίτη χώρα.
protagon.gr
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.