Τις προηγούμενες μέρες το Techmaniacs ήταν στην MWC 2025 της Βαρκελώνης, όπου ανακοινώθηκε το Modular Optical System της Xiaomi. Σύμφωνα με το νέο σύστημα που ακόμα είναι concept, ένας μαγνητικός φακός με αισθητήρα, κολλάει στην πλάτη της συσκευής, όπου υπάρχουν δύο επαφές για την σύνδεση και την τροφοδοσία του φακού. Εμείς είχαμε μια σύντομη επαφή με τη νέα τεχνολογία για την κάμερα της Xiaomi και μας άφησε τρομερά καλές εντυπώσεις και σίγουρα θα θέλαμε να το δούμε να κυκλοφορεί σαν πρόσθετο για τις μελλοντικές μας συσκευές.
Το πρωτότυπο που είχαν στην έκθεση ήταν ένα ειδικό Xiaomi 15, με δύο μικρές ακίδες στην πλάτη και κυκλικό μαγνήτη στην πλάτη, που υποστηρίζει Qi2 φόρτιση, ώστε να συνδέσουμε τον φακό και να παραμείνει στη θέση του. Με αυτό τον τρόπο ο έξτρα φακός παίρνει το ρεύμα που χρειάζεται από την μπαταρία του τηλεφώνου. Ο φακός ανιχνεύεται αμέσως από την τεχνολογία LaserLink της Xiaomi, που συνδέει τον φακό με την εφαρμογή της κάμερας, ώστε να την χρησιμοποιούμε από την οθόνη αφής.
Ο μαγνητικός φακός της Xiaomi, αποτελείται από έναν IPS-C αισθητήρα, παρόμοιο με αυτούς που έχουμε στις mirrorless κάμερες. Ο συγκεκριμένος είναι 100MP Light Fusion X Micro Four Thirds, που είναι σαφώς μεγαλύτερος από τους αισθητήρες που έχουμε στα smartphones μας. Ο φακός είναι στα 35mm και το διάφραγμά του φτάνει μέχρι το f/11. Παράλληλα, έχουμε και έναν δακτύλιο χειροκίνητης εστίασης, όπως ακριβώς και στις κάμερες. Το όλο σύστημα δίνει πολύ την αίσθηση μιας κανονικής κάμερας. Η ποιότητα των φωτογραφιών ήταν σαν να είναι τραβηγμένες από κάποια mirrorless, με τρομερή λεπτομέρεια. Τα χρώματα ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα και το δυναμικό εύρος, αυτό που πρέπει, ενώ διαθέτει και HDR, κάτι που λείπει από τις περισσότερες φωτογραφικές κάμερες.
Μόλις ο φακός συνδεθεί στο τηλέφωνο, εμφανίζει μια νέα επιλογή στην κάμερα, για την χρήση του. Όταν πατήσουμε σε αυτή, αλλάζει η εφαρμογή, εμφανίζοντας τις επιλογές που προσφέρει ο εν λόγω φακός, ενώ οι φωτογραφίες δέχονται την ίδια επεξεργασία που έχουμε και στους φακούς της κάμερας, κάτι που τις βελτιώνει δραματικά. Μακάρι να είχαμε την ίδια επιλογή και στις κανονικές κάμερες.
Βρήκαμε την χρήση του συστήματος πολύ εύκολη και άνετη, ενώ η ποιότητα των φωτογραφιών εκτοξεύεται. Δυστυχώς δεν μας άφησαν να πάρουμε τα δείγματα που τραβήξαμε, καθώς το προϊόν είναι ακόμα σε δοκιμαστική κατάσταση και απέχει από την τελική μορφή του. Όμως, ακόμα και έτσι, η ποιότητα των φωτογραφιών είναι απλά απίστευτη. Παράλληλα, παραμένουν και οι κάμερες που έχει ήδη το Xiaomi 15, αφού ο έξτρα φακός δεν τις καλύπτει, σε αντίθεση με την υλοποίηση της realme.
Στην παρούσα φάση η Xiaomi εξετάζει περισσότερες εφαρμογές του MOS της, τόσο στην κάμερα όσο και σε άλλους τομείς. Αυτό περιλαμβάνει πολλαπλούς φακούς, όπως επίσης και άλλα περιφερειακά, κάτι που μας θυμίζει πολύ την υλοποίηση που είχαμε δει στο LG G5, από το μακρινό 2016. Βέβαια, η LG δεν συνέχισε να υποστηρίζει την ιδέα της στα επόμενα τηλέφωνά της, κάτι που έφερε και το τέλος της.
Η προσέγγιση της Xiaomi για την κάμερα όμως, είναι πιο σωστή, σε σχέση με την υλοποίηση της LG και πιο λειτουργική. Στην υλοποίηση της LG, έπρεπε να αφαιρεθεί η μπαταρία, ώστε να μπει το κάθε πρόσθετο, ενώ η τριβή από το βάλε-βγάλε, έκανε τα πάντα να χαλαρώνουν και να φθείρονται. Στην υλοποίηση της Xiaomi δεν έχουμε καθόλου τριβή και καμία απολύτως φθορά. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του τηλεφώνου για να λειτουργήσει η νέα προσθήκη, αφού αναγνωρίζεται αμέσως από τη συσκευή και δε χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή και να βγει η μπαταρία.
Παρόμοια υλοποίηση με αυτή της Xiaomi είχαμε δει και από τη Sony, με τους φακούς XQ10, που λειτουργούσαν χωρίς να πρέπει να αγγίζουν τη συσκευή. Πρόσφεραν πολύ καλύτερη ποιότητα στις φωτογραφίες, λόγω των πολύ ανώτερων φακών, όμως ο αισθητήρας στο εσωτερικό ήταν παρόμοιος με αυτούς του τηλεφώνου. Και η Sony σταμάτησε την ανάπτυξη αυτής της ιδέας.
Επέλαση της Xiaomi: Ξεκινάει 6 χρόνια αναβαθμίσεις από αυτές τις συσκευές!
Ελπίζουμε πως η Xiaomi θα κυκλοφορήσει την ιδέα της, ενώ παράλληλα θα προσφέρει το απαραίτητο hardware και στις μελλοντικές της συσκευές, ώστε να έχει λόγο να το αγοράσει κάποιος. Το να γνωρίζει ο χρήστης πως θα πάρει το πρόσθετο και θα μπορεί να το χρησιμοποιεί για χρόνια, είναι απαραίτητο, για να πετύχει αυτή η ιδέα!
Όπως και να έχει, η υλοποίηση της Xiaomi μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και πραγματικά ελπίζουμε να πετύχει. Απογειώνει τις φωτογραφικές επιδόσεις της κάμερας και μετατρέπει το κινητό μας σε μια κανονική mirrorless κάμερα, όμως με την δυνατότητα για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος, από το software της συσκευής!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Back to the Future!
https://www.bing.com/search?q=Sony+Ericsson+T200
Δεν είναι φακός· είναι φωτογραφική μηχανή χωρίς οθόνη, χειριστήρια και μπαταρία.
Ως προς την οθόνη, ακόμη και οθόνη 2,4″, 115 kpixels (= ~400 pixels x ~300 pixels) (Nikon P50, 2007), τεχνολογίας TN (δηλαδή με πολύ κακή κατακόρυφη γωνία θέασης) μπορεί να είναι επαρκής. Και σαφώς αυτό που παίζει ρόλο είναι το αισθητήριο και ο φακός· όχι η τεράστια οθόνη των smartphones.