Από τα παγωτά χωρίς ζάχαρη μέχρι τα αναψυκτικά διαίτης και τις μπάρες πρωτεΐνης κέτο, το γλυκαντικό ερυθριτόλη βρίσκεται παντού εδώ και δεκαετίες.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δείχνει πως το δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης, συνδέεται με βλάβες σε εγκεφαλικά κύτταρα με πολλούς τρόπους που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η μελέτη μας προσθέτει στα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά που γενικά θεωρούνται ασφαλή, μπορεί να μην έρχονται χωρίς αρνητικές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher DeSouza, καθηγητής Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Αγγειακής Βιολογίας.

«Η μελέτη μας προσθέτει στα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά που γενικά θεωρούνται ασφαλή, μπορεί να μην έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher DeSouza, καθηγητής Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Αγγειακής Βιολογίας.

Η εν λόγω ουσία δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, είναι 80% γλυκιά όσο η ζάχαρη και δεν επηρεάζει τα επίπεδα ινσουλίνης. Όλα αυτά την κάνουν αγαπημένη στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και να θέσουν το σάκχαρό τους υπό έλεγχο.

Όμως όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς κίνδυνο, σύμφωνα με την μελέτη. Με 4.000 συμμετέχοντες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, διαπιστώθηκε πως οι άντρες και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο DeSouza και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Auburn Berry, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριό του, ξεκίνησαν να κατανοούν τι μπορεί να προκαλεί αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν ανθρώπινα κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου για τρεις ώρες με περίπου την ίδια ποσότητα ερυθριτόλης που περιέχεται σε ένα τυπικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη.

Παρατήρησαν ότι τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε αγωγή είχαν τροποποιηθεί με πολλούς τρόπους: Εξέφραζαν σημαντικά λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, και περισσότερη ενδοθηλίνη-1, μια πρωτεΐνη που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Εν τω μεταξύ, όταν εκτέθηκαν σε θεραπεία με μια ένωση που σχηματίζει θρόμβους που ονομάζεται θρομβίνη, η κυτταρική παραγωγή της φυσικής ένωσης που διασπά τον θρόμβο t-PA «αμβλύνθηκε σημαντικά». Τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με ερυθριτόλη παρήγαγαν επίσης περισσότερα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), γνωστά και ως «ελεύθερες ρίζες», μεταβολικά υποπροϊόντα που μπορούν να γεράσουν και να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς.

Σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ – Οι νέες χρεώσεις

«Σε γενικές γραμμές, εάν τα αγγεία σας είναι πιο συσταλμένα και η ικανότητά σας να διασπάτε τους θρόμβους αίματος μειώνεται, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται», δήλωσε ο Berry. «Η έρευνά μας δείχνει όχι μόνο αυτό, αλλά και πώς η ερυθριτόλη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Ο DeSouza υπογραμμίζει πως στις δοκιμές τους χρησιμοποίησαν μόνο μια μερίδα του γλυκαντικού. Όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες, ο αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι χειρότερος.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μελέτη τους ήταν εργαστηριακή, διεξήχθη σε κύτταρα, και ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους.

Ωστόσο, ο De Souza ενθαρρύνει τους καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες, αναζητώντας ερυθριτόλη ή «αλκοόλη ζάχαρης» στην ετικέτα.

«Δεδομένης της επιδημιολογικής μελέτης που ενέπνευσε την εργασία μας και τώρα των κυτταρικών μας ευρημάτων, πιστεύουμε ότι θα ήταν συνετό για τους ανθρώπους να παρακολουθούν την κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών όπως αυτό», είπε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.