Η εξέταση ενός ασθενούς συχνά ξεκινά από την λεγόμενη “εξέταση του βολβού του ματιού”, μια γρήγορη κρίση σχετικά με το αν ο ασθενής φαίνεται μεγαλύτερος ή νεότερος από την ηλικία του. Η εξέταση αυτή μπορεί να επηρεάσει βασικές ιατρικές αποφάσεις και μπορεί σύντομα να αναβαθμιστεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκε ένας deep learning αλγόριθμος που ονομάζεται FaceAge, ο οποίος μετατρέπει μια απλή φωτογραφία προσώπου σε έναν αριθμό που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου παρά την ημερομηνία γέννησης στο ημερολόγιό του. Το εργαλείο αυτό που δημοσιεύθηκε στο The  Lancet Digital Health, είναι εκπαιδευμένο σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και υπολόγισε ότι οι ασθενείς με καρκίνο ήταν κατά μέσο όρο βιολογικά πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από τους υγιείς συνομηλίκους τους.

αλγόριθμος FaceAge ηλικία
Το εργαλείο FaceAge σε λειτουργία (Mass General Brigham)

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Mass Brigham Health, ένα σύστημα υγείας που συνδέεται με το Χάρβαρντ στη Βοστώνη, το FaceAge θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης στη φροντίδα του καρκίνου για να ποσοτικοποιήσει τη βιολογική ηλικία ενός ασθενούς και να βοηθήσει έναν γιατρό να λάβει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. Η ίδια λογική θα μπορούσε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αντικαταστάσεις ισχίου ή φροντίδα στο τέλος της ζωής του ασθενούς. Ενώ τα ακριβά γενετικά τεστ μπορούν να αποκαλύψουν πώς φθείρεται το DNA με την πάροδο του χρόνου, το FaceAge υπόσχεται πληροφορίες χρησιμοποιώντας μόνο μια selfie φωτογραφία.

Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε 58.851 πορτρέτα υποτιθέμενων υγιών ενηλίκων άνω των 60 ετών, τα οποία επιλέχθηκαν από δημόσια σύνολα δεδομένων. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε σε 6.196 ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν θεραπεία στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγο πριν από την ακτινοθεραπεία. Οι ασθενείς με κακοήθειες φαίνονταν κατά μέσο όρο 4,79 χρόνια μεγαλύτεροι βιολογικά από τη χρονολογική τους ηλικία. Είναι ενδιαφέρον ότι το FaceAge φαίνεται να σταθμίζει τα σημάδια γήρανσης διαφορετικά από τους ανθρώπους. Το FaceAge αύξησε επίσης την ακρίβεια των γιατρών.

Αυτά είναι τα Galaxy Watches που αναμένεται να λάβουν ενημέρωση One UI 8 Watch

Παρ όλα αυτά υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την ηθική. Μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διαβάσει τη βιολογική ηλικία από μια selfie θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τους κλινικούς ιατρούς, αλλά και δελεαστική για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής ή τους εργοδότες που επιδιώκουν να μετρήσουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ανοίξουν μια δημόσια πύλη FaceAge, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανεβάσουν τις δικές τους φωτογραφίες για να εγγραφούν σε μια ερευνητική μελέτη για την περαιτέρω επικύρωση του αλγορίθμου. Τέλος ενδέχεται να ακολουθήσουν εμπορικές εκδόσεις που απευθύνονται σε κλινικούς ιατρούς στο μέλλον μετά από σχετικές βελτιώσεις του αλγορίθμου.

Η αναλυτική έρευνα δημοσιεύθηκε στο The  Lancet Digital Health. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.