Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια σημαντική ανακοίνωση καθώς ανέπτυξαν τον πιο μικροσκοπικό βηματοδότη στον κόσμο, έναν προσωρινό ρυθμιστή καρδιακού παλμού, με μέγεθος μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού.

Πιο συγκεκριμένα ο ασύρματος αυτός βηματοδότης, ενώ απέχει χρόνια από τη δοκιμή σε ανθρώπους, χαιρετίστηκε ως μια “μετασχηματιστική ανακάλυψη” που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πρόοδο σε άλλους τομείς της ιατρικής. Η ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι είχε κίνητρο να βοηθήσει το 1% των παιδιών που γεννιούνται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες και χρειάζονται προσωρινό βηματοδότη την εβδομάδα μετά την επέμβαση. Ακόμη ο βηματοδότης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ενήλικες καθώς αναρρώνουν από εγχείρηση καρδιάς.

βηματοδότης μέγεθος ρυζιού
Βηματοδότης μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού θα μπορούσε να μεταμορφώσει την καρδιακή ιατρική. (Τζον Α. Ρότζερς)

Μέχρι σήμερα οι προσωρινοί βηματοδότες απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αξιοποίηση τους. Ο νέος αυτός βηματοδότης που αναπτύχθηκε πρόσφατα είναι ασύρματος, έχει πάχος ένα χιλιοστό και μήκος 3,5 χιλιοστά και μπορεί να χωρέσει στην άκρη μιας σύριγγας. Ακόμη έχει σχεδιαστεί για να διαλύεται στο σώμα όταν πλέον δεν χρειάζεται, αποφεύγοντας την επεμβατική χειρουργική επέμβαση των ασθενών. Ο βηματοδότης συνδυάζεται με ένα μαλακό έμπλαστρο που φοριέται στο στήθος του ασθενούς, σύμφωνα με μια μελέτη που περιγράφει τη συσκευή στο περιοδικό Nature. Όταν το έμπλαστρο ανιχνεύσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, αναβοσβήνει αυτόματα το φως που λέει στον βηματοδότη ποιος καρδιακός παλμός πρέπει να διεγείρει. Ο βηματοδότης αυτός έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε δοκιμές σε ποντίκια, αρουραίους, χοίρους, σκύλους και ανθρώπινο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η εφορία θα ελέγχει τις συναλλαγές με IRIS – Οι αλλαγές στους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, ο βηματοδότης αυτός θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε δύο έως τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με το ΠΟΥ αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό το εργαστήριό έχει ξεκινήσει μια start-up για να επιδιώξει αυτόν τον στόχο για το νέο αυτό βηματοδότη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.