Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tsinghua στην Κίνα έκαναν μια μεγάλη ανακάλυψη στην τεχνολογία του τεχνητού δέρματος. Δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο “ηλεκτρονικό δέρμα” που έχει βιονική τρισδιάστατη δομή. Αυτή η νέα τεχνολογία έχει σκοπό να μιμηθεί τις εκπληκτικές ικανότητες του ανθρώπινου δέρματος στην αίσθηση της αφής.

Το ανθρώπινο δέρμα διαθέτει ειδικά κύτταρα που ονομάζονται μηχανοϋποδοχείς και είναι απλωμένα σε τρεις διαστάσεις. Αυτοί οι υποδοχείς μας βοηθούν να αισθανόμαστε με μεγάλη ακρίβεια διάφορες αισθήσεις όπως η πίεση και η τριβή. Η τρέχουσα τεχνολογία του ηλεκτρονικού δέρματος δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό τόσο καλά σε φυσικό επίπεδο.

ηλεκτρονικό δέρμα ηλεκτρονικού δέρματος

Ο καθηγητής Zhang Yihui και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua εμπνεύστηκαν από τη φύση και κατέληξαν σε έναν νέο σχεδιασμό για το ηλεκτρονικό δέρμα. Ο σχεδιασμός αυτός μιμείται τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένοι οι μηχανοϋποδοχείς στο ανθρώπινο δέρμα, όπως τα κύτταρα Merkel και τα σωμάτια Ruffini. Το αποτέλεσμα είναι μια συσκευή που μπορεί να μετρά ανεξάρτητα την πίεση και την τριβή σε φυσικό επίπεδο, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο βήμα προόδου στην τεχνολογία τεχνητής αφής.

ηλεκτρονικό δέρμα ηλεκτρονικού δέρματος

Αυτό το βιονικό ηλεκτρονικό δέρμα έχει τρία στρώματα που αντικατοπτρίζουν τη δομή του ανθρώπινου δέρματος: την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα με αισθητήρες και κυκλώματα) και τον υποδόριο ιστό (κατώτερο στρώμα). Συνδυάζοντας αυτό το τρισδιάστατο ηλεκτρονικό δέρμα με προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει κάτι εκπληκτικό – μια συσκευή που μπορεί να αισθάνεται την αφή και να αναλύει την ακαμψία και το σχήμα ενός αντικειμένου μόνο με το άγγιγμά του.

Πατέντα της Google θα κάνει τα Pixel διαγνωστικό εργαλείο για καρκίνο του δέρματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.