Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα δημιούργησε ένα ρομπότ με εγκέφαλο από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.  Οι επιστήμονες προσάρμοσαν μια διεπαφή εγκεφάλου υπολογιστή, επιτρέποντας στο ρομπότ να “σκέφτεται” για να ολοκληρώσει τις εργασίες που του ανατέθηκαν.

Ο εγκέφαλός μας όπως και οι υπολογιστές, λειτουργούν με ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από τους νευρώνες μας. Ότι κάνει το σώμα μας, ελέγχεται από τα εγκεφαλικά σήμερα, που ταξιδέψουν παντού, μέσω των νευρικών απολήξεών μας. Αυτή η λογική φαίνεται πως υπάρχει και στους υπολογιστές και οι επιστήμονες της ομάδας βρήκαν ομοιότητες, σχεδιάζοντας διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορούν να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά σήματα στους νευρώνες και να τα μεταφράζουν. Με παρόμοιο τρόπο δουλεύει και το Neuralink chip, της εταιρίας του Elon Musk, που μεταφράζει τα σήματα των νευρώνων σε εντολές στον υπολογιστή.

ρομπότ εγκέφαλο

Τώρα όμως, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tianjin και το Southern University of Science and Technology, κατάφεραν να συνδέσουν εγκεφαλικό ιστό με μια νευρωνική διεπαφή, που επιτρέπει στο ρομπότ να εκπαιδευτεί μόνο του, αποκρινόμενο σε ηλεκτρικά σήμερα του του δίνονται, τουλάχιστον στη θεωρία. Αυτό δίνει στο ρομπότ κάτι σαν όραση, καθώς είναι σε θέση να ερμηνεύσει το περιβάλλον του, μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Η ομάδα υποστηρίζει πως η διεπαφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπαίδευση των ρομπότ, για την αποφυγή εμποδίων και σε χρήση των βραχιόνων που έχει για χέρια.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν invitro καλλιεργημένο «εγκέφαλο», όπως τα εγκεφαλικά οργανοειδή, σε συνδυασμό με ένα τσιπ ηλεκτροδίων για να σχηματίσει έναν εγκέφαλο σε τσιπ“, το οποίο κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί την ανατροφοδότηση της διέγερσης, δήλωσε ο Ming Dong, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Tianjin, στην κρατική εφημερίδα Science and Technology Daily, σύμφωνα με το SCMP.

Το Biocomputing έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τον τελευταίο καιρό. Οι επιστήμονες μετατρέπουν τα όργανα του σώματός μας σε μηχανές, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο cyborgs. Πρακτικά δημιουργήσαν έναν εγκέφαλο που αναπτύσσεται παράλληλα με τα ηλεκτρονικά που βρίσκονται μέσα του.

Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών οργανοειδών θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την αντικατάσταση των χαμένων νευρώνων και την ανακατασκευή των νευρωνικών κυκλωμάτων“, έγραψε η ομάδα.

Οι μεγάλες αλλαγές σε SIM και Cosmote One

Αντίστοιχες τεχνολογίες θα μπορούν να επαναφέρουν ασθενείς που είναι τετραπληγικοί ή που πάσχουν από ασθένειες που τους στερούν την κίνηση, όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και το ALS. Την ίδια στιγμή, με την ίδια ακριβώς τεχνολογία, θα δίνεται ζωή σε μηχανές που θα αποκτήσουν το δικό τους μυαλό. Κάτι εντελώς διαφορετικό από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα πολύ ανώτερο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρε μάστορα, κανεις που τον κάνεις τον κόπο με το κοπυ παστε από γοογλε τρανσλεητ, ρίξε και καμμια ματιά πριν το δημοσιεύσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.