Μια νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση της μετάβασης σε μια vegan διατροφή σε δίδυμα άτομα, διαπιστώνοντας πως ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στα γεύματα, μεταβάλει τους βιολογικούς δείκτες της γήρανσης. Η μελέτη θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της διατροφής στη βιολογική ηλικία και δίνει απαντήσεις στις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της μετάβασης σε μια vegan διατροφή. Παράλληλα, μελετάει και αν ο αποκλεισμός του κρέατος και η μείωση θερμίδων, είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν στις αλλαγές στο σώμα μας.

Η μελέτη παρατήρησε 21 δίδυμα άτομα, παρακολουθώντας τις αλλαγές που συνέβησαν όταν ο ένας από τους δύο ακολούθησε μια vegan διατροφή, ενώ ο άλλος ακολούθησε διατροφή παμφάγου, που φυσικά περιλάμβανε κρέας. Η δοκιμές κράτησαν δύο μήνες. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς εξέταζαν αλλαγές στα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA , η οποία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η επιγενετική μεταβάλλει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας. Κατά γενικό κανόνα, η αυξημένη μεθυλίωση του DNA θεωρείται δείκτης γήρανσης.

Η μεθυλίωση του DNA μπορεί να αναλυθεί με τη λήψη δειγμάτων αίματος. τα δείγματα  συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατά την έναρξη και στο τέλος των 8 εβδομάδων. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν για να δούμε αν και πώς άλλαξαν οι συμμετέχοντες στη δίαιτα vegan έναντι παμφάγων κατά τη διάρκεια των δύο μηνών.

Στα δίδυμα που ακολούθησαν vegan διατροφή παρουσίασαν μείωση στη βιολογική ηλικία καθώς και μείωση στους δείκτες γήρανσης για την καρδιά, τις ορμόνες, το συκώτι και τα φλεγμονώδη και μεταβολικά συστήματα. Αυτή η μείωση δεν παρατηρήθηκε στα δίδυμα που έκαναν διατροφή παμφάγου. Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Η μελέτη ήταν καθαρά για παρατήρηση και δεν μπορεί να υποθέσει την αιτία και το αποτέλεσμα, που σημαίνει πως οι συγγραφείς δε μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως η αλλαγή στη βιολογική ηλικία μπορεί να αποδοθεί στην vegan διατροφή. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως σχετίζεται με την απώλεια βάρους, καθώς όσοι έκαναν vegan διατροφή, έχασαν κατά μέσο όρο δύο κιλά σε αυτούς τους δύο μήνες.

Αν και οι δύο μήνες δεν είναι αρκετοί για να δούμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας vegan διατροφής, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει συμβεί σε μόλις δύο μήνες.

«Εκτός εάν μια vegan διατροφή συμπληρώνεται με βιταμίνη Β12, αναπτύσσεται ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 που προκαλεί χρόνια και συχνά ύπουλη βλάβη στο νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολόγιας, King’s College του Λονδίνου (KCL), στο Science Media Centre. «Μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης των vegans βρίσκουν επίσης δυσμενείς επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα που πιθανότατα προκαλείται από πολύ χαμηλό ασβέστιο και οριακά επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης».

Τεντόγλου και Καραλής έριξαν το ελληνικό Instagram! Τα τεχνολογικά δώρα που πήραν

«Αν και, μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία (όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2), αυτό δεν συμβαίνει στους ηλικιωμένους vegans που φαίνεται να υποφέρουν από μυϊκή μάζα. απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Πράγματι, το προσδόκιμο ζωής δεν διαφέρει στους vegans σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν μικτές δίαιτες».

Εμείς πάντως θα προτείναμε μια μεσογειακή διατροφή, καθώς στη μεσόγειο έχουμε μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. /Με τη μεσογειακή διατροφή έχουμε τα καλύτερα από όλους τους κόσμους, όχι πολύ κρέας αλλά και αρκετά λαχανικά και φρούτα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο BMC Medicine.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.