Στο σύντομο χρονικό διάστημα των οκτώ περίπου λεπτών που απαιτείται για την εκτόξευση ενός ατόμου από τη Γη σε τροχιά, το ανθρώπινο σώμα υφίσταται μια έντονη βαρυτική δύναμη που δεν συναντάται στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές στη φυγόκεντρο μεγάλης διαμέτρου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Διαστήματος ερευνούν κατά πόσον αυτή η ισχυρή εκτόξευση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις μεμβράνες των κυττάρων του αίματος των αστροναυτών, οδηγώντας ενδεχομένως σε ρήξη.
Το φαινόμενο, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες για το διαδεδομένο ζήτημα της “διαστημικής αναιμίας” που βιώνουν οι αστροναύτες. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα διαστημικά ταξίδια έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 54% περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων από ό,τι συνήθως, προκαλώντας μείωση των μεταφορέων σιδήρου στην κυκλοφορία του αίματος. Κατά συνέπεια, οι αστροναύτες που επιστρέφουν συχνά παλεύουν με κόπωση, αδυναμία και ζάλη, καθώς τα κύτταρα του αίματός τους προσαρμόζονται στη γήινη βαρύτητα.
Το ανθρώπινο σώμα είναι σαν κουτάκι αναψυκτικού, στο διάστημα
Η επικεφαλής ερευνήτρια Georgina Chávez και η ομάδα της από το Universidad Católica Boliviana “San Pablo” ξεκίνησαν τη μελέτη με αφορμή μια ανακάλυψη του 2022 ότι τα κύτταρα του αίματος μπορούν να σπάσουν στη μικροβαρύτητα, συμβάλλοντας πιθανώς στη διαστημική αναιμία. Τα πειράματά τους περιλαμβάνουν την υποβολή ανθρώπινων ερυθρών αιμοσφαιρίων σε προσομοιώσεις υπερβαρύτητας έως και 20 φορές τη γήινη βαρύτητα χρησιμοποιώντας μια φυγόκεντρο πλάτους 8 μέτρων στις Κάτω Χώρες.
Η συνεχιζόμενη έρευνα αποσκοπεί στην αποκάλυψη των επιπτώσεων της υπερβαρύτητας στα κύτταρα του αίματος, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή της ανθρώπινης φυσιολογίας που εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.