Πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια, η Γη όπως την γνωρίζουμε ήταν πολύ διαφορετική. Όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε ένα ενιαίο κομμάτι και μέρος μια τεράστιας υπερηπείρου, γνωστής και ως Παγγαίας. Η Παγγαία περιλάμβανε σχεδόν όλη την υπάρχουσα ξηρά της Γης και δεν είχε το σχήμα που έχουμε σήμερα. Τώρα όμως, μπορούμε να δούμε πως εξελίχθηκε η Γη και οι ήπειροι. Δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης, ώστε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να δούμε πως ήταν ο πλανήτης μας μέχρι και πριν 750 εκατομμύρια χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης Τριαδικής εποχής, η Ουάσιγκρον ήταν ακριβώς δίπλα από την Μαυριτανία, καθώς δεν είχε διαχωριστεί ακόμα από την βορειοδυτική Αφρική, ώστε να δημιουργηθεί ο Ατλαντικός Ωκεανός.

Η Αρχαία Γη, όπως ονομάζεται ο διαδραστικός χάρτης, είναι το εργαλείο που δημιούργησε ο Ian Webster, επιμελητής της μεγαλύτερης ψηφιακής βάσης δεδομένων δεινοσαύρων στον κόσμο. Ο Webster βασίστηκε στα δεδομένα από το έργο PALEOMAP, την πρωτοβουλία που παρακολουθεί την εξέλιξη του πλανήτη, της Γης και της θάλασσας, για τα τελευταία 1.12 δισεκατομμύρια χρόνια.

Διαδραστικός χάρτης

Ο εν λόγω χάρτης περιλαμβάνει μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες, όπως επιλογές που έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης, ενώ οι χρήστες μπορούν να βάλουν μια συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να δουν πως ήταν εκείνο το σημείο της Γης πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην ημερομηνία που θα επιλέξουν. Για παράδειγμα, εδώ που είναι τα γραφεία του Techmaniacs, πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια ήταν απλά θάλασσα.

Κάτω αριστερά, εμφανίζονται σύντομες περιγραφές της επιλεγμένης χρονικής περιόδου, ενώ υπάρχει αναπτυσσόμενο μενού πάνω δεξιά, που παρουσιάζει τα ορόσημα στην ιστορία της περιοχής στο επιλεγμένο σημείο. Για παράδειγμα, μπορούν να δουν πότε έφρασαν οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί σε κάποιο σημείο της Γης, που εμφανίστηκαν πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια. Τα πρώτα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Δοκιμάσαμε το Xiaomi 15 με την μαγνητική κάμερα στην MWC και απλά τα σπάει!

Για να επιλέξουμε χρονική περίοδο, υπάρχει ένα μενού στο πάνω κεντρικό μέρος της οθόνης ή αν είμαστε σε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα δεξιά και αριστερά στο πληκτρολόγιό μας.

«Σκοπός του είναι να προκαλέσει γοητεία και ελπίζουμε σεβασμό για τους επιστήμονες που εργάζονται καθημερινά για να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο μας και το παρελθόν του», είπε. «Περιέχει επίσης διασκεδαστικές εκπλήξεις, για παράδειγμα πώς οι ΗΠΑ χωρίζονταν από μια ρηχή θάλασσα, τα Appalachains ήταν πολύ ψηλά βουνά συγκρίσιμα με τα Ιμαλάια και ότι η Φλόριντα ήταν βυθισμένη στο νερό», είπε ο Webster.

Μπορείτε να βρείτε τον διαδραστικό χάρτη ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.