Αστρονόμοι αποκάλυψαν τον μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ. Τα δεδομένα που δημοσίευσαν αποκαλύπτουν πάνω από 700.000 μαύρες τρύπες, μια μυστηριώδη “γέφυρα” αερίου που συνδέει μακρινούς γαλαξίες, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστα και εξωτικά αντικείμενα.
Για αυτά τα δεδομένα πρέπει να ευχαριστήσουμε την eROSITA All-Sky Survey, μιας αποστολή για την σάρωση με ακτίνες Χ, ολόκληρου του ουρανού, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020, με την χρήση του τηλεσκόπιου ακτινών Χ, eROSITA. Εκείνη την εποχή, η έρευνα ανίχνευσε περισσότερα από 170 εκατομμύρια φωτόνια ακτινών Χ (σωματίδια φωτός) στον ουρανό, τα οποία οι αστρονόμοι αναγνώρισαν αργότερα ως περίπου 900.000 διακριτά αντικείμενα στο διάστημα, τα περισσότερα από τα οποία είναι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σύμφωνα με δήλωση του Max Planck Society στη Γερμανία, που βοήθησε στη διαχείριση της αποστολής.
Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Οι εκπομπές ακτινών Χ στο διάστημα προέρχονται από συγκεντρώσεις αερίων σε εξαιρετικά μεγάλες θερμοκρασίες. Αυτά τα αέρια προέρχονται είτε από τεράστια σμήνη γαλαξιών, είτε είναι απομεινάρια εκρήξεων super nova. Μια άλλη πηγή ακτινών Χ είναι φυσικά οι ενεργές μαύρες τρύπες,, που ξεπερνάνε ακόμα και ολόκληρους γαλαξίες σε ακτινοβολία, καθώς η καυτή ύλη πέφτει με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα μέσα τους. Η μελέτη των κοσμικών ακτινών Χ μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει τεράστια αντικείμενα υψηλής ενέργειας όπως αυτά, αλλά και να αποκαλύψει την κυρίαρχη δομή του ίδιου του σύμπαντος.
Η πιο ενδιαφέρουσα όμως ανακάλυψη από αυτή τη τεράστια ακτινογραφία του σύμπαντος, είναι ίσως η τεράστια γέφυρα θερμού αερίου που συνδέει δύο σμήνη γαλαξιών, σε απόσταση άνω των 42 εκατομμυρίων ετών φωτός. Αυτή η “γέφυρα” πιστεύεται πως είναι ένα μέρος του κοσμικού ιστού, σαν ένας τεράστιος αυτοκινητόδρομος αεριού, που τροφοδοτεί όλους τους γαλαξίες του σύμπαντος, αποκαλύπτοντας τα τεράστια άδεια κενά που πιστεύεται πως υπάρχει η σκοτεινή ύλη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.