Είναι ιδιαίτερα δύσκολο κανείς να το εντοπίσει από τη Γη, αλλά η Σελήνη συρρικνώνεται σε μέγεθος. Περίπου χάνει 45 μέτρα (πάνω από 150 πόδια) κάθε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Αν και δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μια νέα μελέτη από ερευνητές στις ΗΠΑ δείχνει ότι μπορεί να είναι αρκετό για να ευθύνεται για κατολισθήσεις και σεισμούς κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο.

Αυτό που κάνει την έρευνα αυτή ιδιαίτερα σημαντική είναι ότι η περιοχή μελέτης τυχαίνει να βρίσκεται εκεί όπου η NASA σκέφτεται να προσεδαφίσει αστροναύτες στο μέλλον, με τη γεωλογικά ασταθή αυτή περιοχή να εγκυμονεί κυνδύνους.

Η μοντελοποίησή μας υποδηλώνει ότι οι ρηχοί σεληνιακοί σεισμοί που είναι ικανοί να προκαλέσουν ισχυρές εδαφικές δονήσεις στη νότια πολική περιοχή είναι πιθανοί από γεγονότα ολίσθησης σε υπάρχοντα ρήγματα ή από το σχηματισμό νέων ρηγμάτων, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε διάσπαρτες ουλές, στην ουσία κορυφογραμμές που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλούνται από τεκτονική δραστηριότητα. Πρόσφατες εικόνες από το Lunar Reconnaissance Orbiter αναλύθηκαν σε συνδυασμό με καταγραφές από τα σεισμόμετρα που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo,.

Η ανάλυση έδειξε ότι ένας από τους ισχυρότερους σεληνιακούς σεισμούς που καταγράφηκαν ποτέ από τα σεισμόμετρα του Apollo, της τάξεως των 5 βαθμών που διήρκεσε αρκετές ώρες, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προκληθεί σε κάποια από αυτές ουλές που εντοπίστηκαν κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.