To malware και οι διάφοροι ιοί πάντα βρίσκουν τον τρόπο να εγκατασταθούν σε ένα PC. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα από άτομα που δεν γνωρίζουν, καθώς το malware εμφανίζεται σε σημεία που δεν μπορείς να πιστέψεις, όπως τις διαφημίσεις του Google Search.
Όπως εξηγεί το howtogeek αυτό που στην ουσία κάνουν είναι να δημιουργούν fake ιστοσελίδες δημοφιλών εφαρμογών λογισμικού για τον διαμοιρασμό του. Οι ιστοσελίδες μοιάζουν καθόλα νόμιμες και γνήσιες, με αποτέλεσμα να παίρνουν έγκριση από την πλατφόρμα του Google Ads και να εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο στα αποτελέσματα αναζήτησης πάνω από όλα τα υπόλοιπα.
Στο συγκεκριμένο screenshot φαίνεται η χαρακτηριστική περίπτωση όπου ένας χρήστης πραγματοποίησε αναζήτηση για ένα λογισμικό video streaming/recording που αποκαλείται OBS (Open Broadcaster Software), κατεβάζοντας ένα αθώο όπως έμοιαζε αρχείο .exe. Λίγες ώρες αργότερα διαπίστωσε ότι οι εγκληματίες απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς social media, στα email του ακόμη και στο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων του. Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και σε εμάς, όπου με το κατέβασμα ενός αρχείου εκτός Facebook είχαμε χρεωθεί με διαφημίσεις στο Facebook ύψους 50 ευρώ που ποτέ δεν είχαμε τρέξει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Δεν βοηθάει το Malwarebytes? Εμένα με έχει σώσει πολλές φορές!