Γνωρίζουμε ήδη πως το επεξεργασμένο κρέας είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινό, έχοντας ήδη συνδεθεί με την άνοια, τον διαβήτη και τον καρκίνο. Πόση κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θεωρείται «ασφαλής»; Σύμφωνα με μια νέα και μεγάλη έρευνα δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο.
Με το επεξεργασμένο κρέας, εννοούμε οποιοδήποτε κρέας έχει δεχθεί ακόμα και τη παραμικρή επεξεργασία. Τα αλλαντικά για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο κρέας, με συντηρητικά και με αμφίβολης ποιότητας πρώτες ύλες.
Αμερικάνοι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 70 μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα, που περιλαμβάνουν πολλά εκατομμύρια συμμετέχοντες. Μέσω αυτού του τρόπου αναλύουν τις σχέσεις μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και τριών προβλημάτων υγείας. Τον διαβήτη Τύπου 2, την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, εξετάστηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ του υπερεπεξεργασμένου κρέατος, των ζαχαρούχων ποτών και των trans λιπαρών οξέων και το επεξεργασμένο κρέας ήταν αυτό που είχε τα χειρότερα αποτελέσματα – ακόμη και αν η ποσότητα που καταναλώθηκε είναι μόνο μικρή.
«Οι μονοτονικές αυξήσεις στον κίνδυνο για την υγεία με την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος σε σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη ή καρκίνου του παχέος εντέρου», γράφει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ στη δημοσιευμένη μελέτη της.
Είναι σημαντικό να τεθεί η έρευνα στο κατάλληλο πλαίσιο. Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν είναι σχετικά ασθενείς, δεν αποδεικνύουν άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος και οι αναλυθείσες μελέτες βασίστηκαν σε αυτοαναφερόμενες διατροφικές συνήθειες (οι οποίες μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβείς).
Όμως, η μελέτη έχει αρκετά δυνατά σημεία. Χρησιμοποιεί μια μέθοδο βάρους απόδειξης, η οποία είναι πιο συντηρητική κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία. Τα αποτελέσματα τείνουν να είναι ελάχιστες τιμές, πράγμα που σημαίνει πως υποεκτιμούν τον πραγματικό κίνδυνο για την υγεία.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ακόμα και οι ελάχιστες αυξήσεις στην κατανάλωση αύξησαν τα επίπεδα κινδύνου.
«Η συνήθης κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και trans λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε στο CNN ο βιολόγος διατροφής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Demewoz Haile.
Σύμφωνα με την μελέτη, το ισοδύναμο ενός hot dog την ημέρα, συσχετίστηκε με τουλάχιστον 11% μεγαλύτερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και τουλάχιστον 7% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος.
Όσον αφορά τα ποτά, ένα επιπλέον κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα συνδέθηκε με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και 2% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με το να μην πίνει κανείς τίποτα ζαχαρούχο. Όλα τα ανθρακούχα έχουν ζάχαρη.
Για τα trans λιπαρά οξέα, μια μικρή ημερήσια ποσότητα συσχετίστηκε με αύξηση 3% του κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με τη μηδενική κατανάλωση.
To αντικείμενο που όλοι πρέπει να έχουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!
«Αυτές οι πληροφορίες παρέχουν κρίσιμα δεδομένα για τους ειδικούς δημόσιας υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που είναι υπεύθυνοι για τις διατροφικές οδηγίες και τις πιθανές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης αυτών των επεξεργασμένων τροφίμων», γράφουν οι ερευνητές.
Αν και η μελέτη έχει περιορισμούς, η κλίμακα με δεδομένα εκατομμυρίων συμμετεχόντων και η πολύ συντηρητική μεθοδολογία της, αρκούν για να την καταστήσουν άξια προσοχής.
Μάλιστα, κάθε μέρα καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, σε τοστ, σφολιάτες και snacks, όπως επίσης και ζαχαρούχα ποτά και trans λιπαρά.
Αυτό υποστηρίζεται από ένα σχόλιο στο ίδιο περιοδικό, το οποίο επισημαίνει τον ρόλο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη βελτίωση της προσβασιμότητας των τροφίμων και της διάρκειας ζωής τους, ιδίως σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.
Η ομάδα λέει ξεκάθαρα πως πρέπει να μειώσουμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όσο γίνεται περισσότερο, για την δική μας υγεία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.