Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την ευαισθησία των φυλλωδών λαχανικών που καλλιεργούνται στο διάστημα, όπως το μαρούλι, σε βακτηριακή μόλυνση. Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η μελέτη υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση καλλιεργειών που καλλιεργούνται στο διάστημα για τη διατροφή των αστροναυτών κατά τη διάρκεια εκτεταμένων διαστημικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής της NASA στον Άρη.

Χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές για την αναπαραγωγή των συνθηκών μικροβαρύτητας που επικρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαρούλι που καλλιεργείται στο διάστημα παρουσιάζει αυξημένη ευπάθεια στη διείσδυση βακτηρίων. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα φυτά που βρίσκονται στη Γη, τα φυτά σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας απέτυχαν να κλείσουν τα “στομάτια”, μικροσκοπικούς πόρους ζωτικής σημασίας για την άμυνα έναντι μικροβιακών απειλών.

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων για τους αστροναύτες, ιδίως καθώς η ανθρωπότητα επιχειρεί περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. Με την πιθανή παρουσία βακτηρίων στους διαστημικούς οικότοπους, απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τη διαστημική γεωργία. Ενώ οι ερευνητές διερευνούν λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυτών σε περιβάλλοντα έλλειψης βαρύτητας, πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή όσον αφορά την κατανάλωση φυλλώδους λαχανικού που καλλιεργείται στο διάστημα μέχρι να καθιερωθούν ισχυρές διασφαλίσεις.

Η μελέτη υπογραμμίζει τις περίπλοκες προκλήσεις της διατήρησης της ανθρώπινης ζωής πέρα από τα όρια της Γης και την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στις προσπάθειες εξερεύνησης του διαστήματος.

Ταφή στη Σελήνη έναντι αμοιβής, το πράγμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.