Το επίδομα για γρήγορο Internet, Gigabit Voucher, έφτασε επιτέλους και οι δικαιούχοι θα αυθεντικοποιούνται μέσω gov.gr, ενώ η ΚτΠ Α.Ε. θα εκδίδει τις επιταγές της επιδότησης. Αν και είχαμε καθυστέρηση στο πρόγραμμα, θα συνδέεται με το Smart Readiness, ώστε να προωθήσει την χρήση οπτικών ινών και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της χώρας.

Αυτή είναι μια κίνηση που έχει σαν στόχο να αναβαθμίσει τις ταχύτητες στην σταθερή και να διορθώσει τα κακώς κείμενα σχετικά με τις ταχύτητες της χώρας, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό θα το κάνει με το Gigabit Voucher, το νέο κουπόνι που θα κάνει τις συνδέσεις οπτικών ινών πιο οικονομικές για τον μέσω χρήστη. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση.

Το πρόγραμμα Gigabit Voucher, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιείται από την ΚτΠ ΑΕ, έχει ως στόχο να επιδοτήσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την απόκτηση υπερυψηλών ταχυτήτων Internet.

Ο υπουργός Ψηφιακή Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοίνωσε πως η διαδικασία για την ενεργοποίηση της νέας επιδότησης θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το κουπόνι θα διαθετεί τον Σεπτέμβριο. «Θα είμαστε έτοιμοι από τον Ιούλιο, αλλά δεν θα είχε καμιά αξία αν βγάζαμε το κουπόνι μέσα στα μπάνια του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Gigabit Voucher

Το Gigabit Voucher θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των απλών ευρυζωνικών συνδέσεων, σε οπτική ίνα, με ταχύτητες άνω των 250Mbps, για 400.000 συνδρομητές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 27 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 53 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους. «Με στόχο να εναρμονιστούμε με τον μέσο όρο της ΕΕ, υλοποιούμε το Gigabit Voucher, με πόρους της τάξης των 80 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, στην κατάταξη των γρηγορότερων ταχυτήτων σταθερού internet.Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο βρέθηκε στην 102η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες. Μας ξεπέρασαν χώρες όπως το Καζακστάν, η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ.  Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα κατείχε την 101η θέση, ενώ τον Ιανουάριο βρισκόταν στην 99η θέση.

Τώρα, με τις επιδοτήσεις για Internet υψηλών ταχυτήτων, η χώρα στοχεύει να εναρμονιστεί με τον μέσο όρο της Ευρώπης, κάτι που θα βελτιώσει παράλληλα και την ψηφιακή υποδομή της χώρας.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Διαδικασία απόκτησης της επιταγής

  1. Αυθεντικοποίηση: Οι δικαιούχοι συνδέονται στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του gov.gr με τους κωδικούς taxisnet.
  2. Έλεγχος και έκδοση επιταγής: Η ΚτΠ ΑΕ πραγματοποιεί τον απαραίτητο έλεγχο και εκδίδει την επιταγή.
  3. Χρήση επιταγής: Οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν την επιταγή για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας, επιλέγοντας από τις εγκεκριμένες προσφορές των παρόχων (Cosmote, Nova, Vodafone, και ενδεχομένως άλλοι).

Revolut: Selfie για κάθε συναλλαγή: Τι αλλάζει

Χαρακτηριστικά της επιδότησης

  • Μηνιαία επιδότηση: Καλύπτει το αρχικό κόστος σύνδεσης και τους λογαριασμούς για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.
  • Μοναδική επιδότηση: Κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει την επιδότηση μόνο μία φορά.
  • Μεταφορά σύνδεσης: Δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον πληρούνται οι τεχνικές απαιτήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς το κακό είναι, ότι αυτό το προνόμιο θα το έχουν μόνο περιοχές που έχουν δίκτυο οπτικής ίνας. Εάν ήθελαν να είναι πιο δίκαιοι ως προς τη διανομή των vouchers, αυτά θα έπρεπε να είναι συνεχή και διαχρονικά και να ανοίγουν ανά περιοχή όταν θα εγκαθίσταται και θα υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο οπτικής ίνας. Κατοικώ σε αστικό ιστό, πρόσφατα έσκαψαν το δρόμο και εγκατέστησαν την υποδομή για να περάσει οπτική ίνα, αλλά η διαθεσιμότητα από όλες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και της cosmote, είναι άγνωστη ακόμα. Δηλαδή και να θέλω να αναβαθμιστώ δεν μπορώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.