Οι χημικοί, σαν σύγχρονοι αλχημιστές, μπορούν πλέον να δημιουργήσουν χρυσό στο εργαστήριο. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια πυρηνική αντίδραση, έναν επιταχυντή σωματιδίων ή μια έκρηξη ενός σουπερνόβα.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που υπάρχει στη Γη έρχεται από το διάστημα. Όταν πολύ μεγάλα αστέρια καταρρέουν και εκρήγνυνται σε μια σουπερνόβα ή όταν δύο αστέρες νετρονίων συγκρούονται, απελευθερώνουν απίστευτα ποσά ενέργειας που συντήκει τα ελαφρύτερα στοιχεία μετατρέποντάς τα σε βαρέα μέταλλα όπως ο χρυσός. Αυτό ο χρυσός διασκορπίζεται σε όλο το σύμπαν και παγιδεύεται στα υλικά που δημιουργούν νέα αστρικά συστήματα. Ένα από αυτά είναι και η Γη, που αναμίχθηκε κατά τη δημιουργία της με τον χρυσό από τις σουπερνόβα. Τελικά όταν η Γη έφτασε στη στερεά μορφή της αυτός ο χρυσός άρχισε να αναδύεται στην επιφάνεια, έτοιμος να λάμψει!

Χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να παράγουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στο εργαστήριο, μετατρέποντας άλλα στοιχεία σε χρυσό. Το αρνητικό είναι πως απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας κάνουν την παραγωγή χρυσού τρομερά ασύμφορη.

Κάθε άτομο χρυσού έχει πυρήνα με 79 πρωτόνια. Θεωρητικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα από αυτά τα πρωτόνια για να παράγουμε πλατίνα, που έχει 78 πρωτόνια στον πυρήνα της, ενώ αν προσθέσουμε ένα πρωτόνιο παίρνουμε υδράργυρο.

Όμως η διαδικασία για να γίνει αυτό, δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα αδρανής χημικά και ένα από τα λιγότερο αντιδραστικά χημικά στοιχεία της φύσης. Αποτελείται από εξαιρετικά σταθερά άτομα, που μπορεί να αντέξει στις περισσότερες δυνάμεις που προσπαθούν να τον αλλάξουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όταν βρίσκουμε αρχαία τεχνουργήματα από χρυσό, δεν είναι καθόλου αλλοιωμένα, ακόμα και αν έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τη δημιουργία τους.

 

χρυσό
Συνθετικοί κρύσταλλοι χρυσού που σχηματίζονται από την χημική αντίδραση μεταφοράς σε αέριο χλώριο.
Πίστωση εικόνας: Alchemist-hp μέσω Wikimedia Commons ( CC BY-SA 3.0 de )

Ένας τρόπος για να βρείτε την αχίλλειο πτέρνα του είναι χρησιμοποιώντας πυρηνικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι διαδικασίες που αλλάζουν τους ατομικούς πυρήνες προσθέτοντας ή αφαιρώντας πρωτόνια. Όπως έδειξε ένα πείραμα του 1941, αν εκτοξεύσετε νετρόνια στον υδράργυρο με τον σωστό τρόπο, θα χάσει ένα πρωτόνιο και θα δημιουργήσει χρυσό. Βέβαια, πρόκειται για ραδιενεργά ισότοπα χρυσού, αλλά εξακολουθεί να είναι χρυσός.

Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε ένα πρωτόνια σε άτομα πλατίνας, μέσω πυρηνικών αντιδράσεων, αναγκάζοντάς την να μετατραπεί σε ραδιενεργό χρυσό.

Μια άλλη μέθοδος παραγωγής χρυσού περιλαμβάνει την παρέμβαση σε άτομα σε έναν επιταχυντή σωματιδίων. Στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, οι φυσικοί έχουν δημιουργήσει χρυσό συγκρούοντας πυρήνες μόλυβδου (ατομικός αριθμός 82) μεταξύ τους.

Οι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας συγκρούσεις μεταξύ πυρήνων μόλυβδου έχουν ως αποτέλεσμα ένα πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων, μια θερμή και πυκνή κατάσταση ύλης που πιστεύεται ότι γέμισε το σύμπαν περίπου ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι συγκρουόμενοι πυρήνες αποφεύγουν στενά ο ένας τον άλλον χωρίς να «αγγίζονται», στέλνοντας μια έντονη κυμάτωση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που αποσπά τρία πρωτόνια, δημιουργώντας χρυσό.

Όπως ακριβώς και στις πυρηνικές αντιδράσεις, η διαδικασία με τον επιταχυντή σωματιδίων απαιτεί κολοσσιαίες ποσότητες ενέργειας για την δημιουργία μιας μικρής ποσότητας χρυσού, που τελικά δεν παραμένει για να την συλλέξουμε.

Εικονικοί πάροχοι στην Ελλάδα – δεν τραβάει!

Όλα αυτά σημαίνει πως θα πρέπει να δαπανήσουμε δισεκατομμύρια σε ενέργεια και εξοπλισμό, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε πενιχρές ποσότητες συνθετικού χρυσού.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ χημικός Glenn Seaborg μετέτρεψε άτομα βισμούθιου (ατομικός αριθμός 83) σε χρυσό στο Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϋ σε μια διάσημη σειρά πειραμάτων κατά τη δεκαετία του 1980. Το πέτυχε βομβαρδίζοντας βισμούθιο με πυρήνες άνθρακα χρησιμοποιώντας έναν επιταχυντή σωματιδίων, αποσπώντας αρκετά πρωτόνια ώστε ορισμένοι πυρήνες να μετατραπούν σε χρυσό.

Το πείραμα του Seaborg μπορεί να απέδειξε πως μπορούμε να φτιάξουμε χρυσό, όπως επίσης και το ότι αυτές οι διαδικασίες σίγουρα θα μας μετατρέψουν σε δραματικά χρεωμένους, αντί για πλούσιους.

Ο Seaborg φέρεται να σχολίασε στο Associated Press: «Θα κόστιζε περισσότερο από ένα τετράκις εκατομμύριο δολάρια ανά ουγκιά για την παραγωγή χρυσού με αυτό το πείραμα».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.