Η Κίνα κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθειά της να γίνει διαστημική υπερδύναμη και άμεσος ανταγωνιστής της NASA. Παράλληλα με τα σχέδια για την επέκταση του διαστημικού σταθμού Tiangong και τη δημιουργία του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), η Κίνα στοχεύει να στείλει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη την επόμενη δεκαετία.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη, η Κίνα πρόκειται να επιστρέψει δείγματα αρειανού εδάφους και πετρωμάτων στη Γη περίπου δύο χρόνια πριν από την προτεινόμενη επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη (MSR) της NASA-ESA. Η αποστολή αυτή, μέρος του προγράμματος Tianwen (Tianwen-3) της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA), περιλαμβάνει δύο εκτοξεύσεις το 2028 με την επιστροφή των δειγμάτων να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2031.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι Κινέζοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο αριθμητικό μοντέλο, το Global Open Planetary atmospheric model for Mars (GoPlanet-Mars ή GoMars), για την προσομοίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του Άρη. Το μοντέλο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ερευνητική υποστήριξη κατά την προετοιμασία της αποστολής Tianwen-3.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Wang Bin, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS-IAP), χρησιμοποίησε το μοντέλο GoMars για να αναπαράγει τους τρεις κρίσιμους κύκλους της αρειανής ατμόσφαιρας: σκόνη, νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το μοντέλο επικυρώθηκε χρησιμοποιώντας το σύνολο δεδομένων OpenMARS και παρατηρήσεις από το κινεζικό ρόβερ Zhurong και τους προσεδαφιστές Viking 1 και 2 της NASA.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μοντέλο GoMars αναπαράγει με επιτυχία τα μοναδικά χαρακτηριστικά της επιφανειακής πίεσης στον Άρη και παρέχει ακριβείς επιδόσεις προσομοίωσης για την επιφανειακή θερμοκρασία, τον ζωνικό άνεμο, τον πολικό πάγο και τη σκόνη. Ο Wang υπογραμμίζει τη σημασία των λεπτομερών ατμοσφαιρικών πληροφοριών για την αποστολή Tianwen-3, ιδίως υπό το πρίσμα προηγούμενων αποστολών που επηρεάστηκαν από αμμοθύελλες και συσσώρευση σκόνης.
Η αποστολή Tianwen-3 βασίζεται στην αποστολή Tianwen-1, ενσωματώνοντας εργασίες προσγείωσης, δειγματοληψίας και επιστροφής. Δεδομένης της επίδρασης της σκόνης σε προηγούμενες αποστολές, οι γνώσεις του μοντέλου GoMars είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό οχημάτων, την επιλογή θέσεων προσγείωσης και την αντιμετώπιση προκλήσεων κατά τις φάσεις εισόδου, καθόδου και προσγείωσης (EDL).
Καθώς τα έθνη παγκοσμίως εντείνουν τις αποστολές τους στον Άρη, η μοντελοποίηση του κλίματος καθίσταται όλο και πιο ζωτικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επίδραση της σκόνης και του καιρού στις φάσεις EDL, τις λειτουργίες στην επιφάνεια και τις φάσεις ανόδου. Η ανάπτυξη μοντέλων όπως το GoMars παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της κατανόησης των ατμοσφαιρικών συνθηκών του Άρη, συμβάλλοντας τελικά στην επιτυχία των μελλοντικών αποστολών.
Με τη NASA και την ESA να σχεδιάζουν επίσης αποστολές εξερεύνησης του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη (MSR), ο αγώνας για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη έχει επεκταθεί πέρα από τη Σελήνη, αναδεικνύοντας την εξελισσόμενη δυναμική της εξερεύνησης του διαστήματος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.