Χειρουργοί στο Πανεπιστήμιο Duke κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή μια «νεκρή» καρδιά στο χειρουργικό τραπέζι, η οποία είχε σταματήσει να χτυπά για περισσότερα από πέντε λεπτά.

Μετά την επαναφορά της καρδιάς, την μεταμόσχευσαν με μωράκι τριών μηνών και του έσωσαν τη ζωή. Το βρέφος, δέχθηκε την καρδιά του δότη, η οποία συνέχισε να χτυπάει χωρίς κανέναν σημάδι απόρριψης του οργάνου ακόμα και μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με την έκθεση που έγινε για το θέμα.

Η ιστορία αποτελεί απόδειξη ότι η έννοια της «αναζωογόνησης επί τραπεζιού» λειτουργεί στη διατήρηση καρδιών για μεταμόσχευση – τουλάχιστον για βρέφη.

Οι χειρουργοί, με τη συγκατάθεση της οικογένειας του δότη, αναζωογόνησαν μια μικρή καρδιά στο χειρουργικό τραπέζι, χρησιμοποιώντας έναν οξυγονωτή, μια φυγοκεντρική αντλία και μια κρεμαστή δεξαμενή για τη συλλογή του αποβληθέντος αίματος.

Το σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα διατήρησης και φροντίδας των οργάνων, είναι πολύ μεγάλα για τόσο μικρές καρδιές, όπως αυτές των βρεφών.

Μέχρι και σήμερα,  μέχρι και 20% των βρεφών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση καρδιάς στις ΗΠΑ,θα πεθανουν περιμένοντας μια νέα καρδιά. Οι περισσότεροι δότες οργάνων πρέπει να κηρυχθούν εγκεφαλικά νεκροί πριν από τη δωρεά. Μόνο το 0,5% των παιδιατρικών μοσχευμάτων καρδιάς δωρίζονται μετά από κυκλοφορικό θάνατο, όταν η καρδιά σταματά να χτυπά και το αίμα σταματά να κυκλοφορεί.

καρδιά
Πηγές και τεχνικές δωρεάς οργάνων. ( Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας/Ευγενική προσφορά των Lee C, Tsai C, Adler E, Pretorius V. )

Βέβαια, και εδώ έχουμε επικριτές, που δε θεωρούν ηθικά ορθό να βγαίνει ο ασθενής από τη μηχανική υποστήριξη όταν βρίσκεται στο τελικό στάδιο, να επαναφέρεται η καρδιά του και να αφαιρείται για μεταμόσχευση. Οι περισσότεροι επικαλούνται ανησυχίες για τις δηλώσεις θανάτου και τον τρόπο ανάνηψης των οργάνων.

Μετά τον κυκλοφορικό θάνατο, οι καρδιές των δοτών μπορούν να οξυγονωθούν ξανά όσο βρίσκονται ακόμα στο σώμα του δότη ή μπορούν να αναζωογονηθούν στο χειρουργικό τραπέζι χρησιμοποιώντας μηχανήματα.

Για αυτό και οι επικριτές θεωρούν πως αν μια καρδιά αναζωογονηθεί στο σώμα του δότη, αυτό αναιρεί τον κυκλοφορικό θάνατο.

Τώρα, οι χειρουργοί στο Duke, καθώς και άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζουν την επι τόπου ανάνηψη στο χειρουργικό τραπέζι, μειώνει τις ηθικές ανησυχίες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως η αναζωογόνηση οργάνων στο τραπέζι, θα αυξήσει τα διαθέσιμα όργανα για μεταμόσχευση κατά 30%, σώζοντας περισσότερες ζωές.

Με αυτό στο νου, μια άλλη ομάδα από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt έχει αναπτύξει έναν διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ηθικά ζητήματα. Η τεχνική τους δεν αναζωογονεί τις καρδιές των δοτών, αλλά τις συντηρεί.

Σε μια πρόσφατη σύντομη έκθεση, η ομάδα εξηγεί ότι με έναν σφιγκτήρα αορτής και μια έκπλυση υγρού με ψυχρή συντήρηση, ανέκτησαν με επιτυχία τρεις καρδιές δοτών για μεταμόσχευση. Η ομάδα έτσι, απέκλεισε το κυκλοφορικό σύστημα της καρδιάς ξεχωριστά από τον εγκέφαλο του δότη.

Πλάνα drone από την Ισλανδία δείχνει μια επική σκηνή βγαλμένη από την Κόλαση

«Η τεχνική μας διοχετεύει με έκπλυση οξυγονωμένο διάλυμα συντήρησης μόνο την καρδιά του δότη, χωρίς ανάνηψη της καρδιάς και χωρίς συστηματική ή εγκεφαλική αιμάτωση», εξηγεί η ομάδα.

Τα πρώτα δείγματα από τις νέες τεχνικές δείχνουν «εξαιρετικά πρώιμα μετεγχειρητικά αποτελέσματα». Οι τρεις καρδιές των δοτών με την τελευταία τεχνική, μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία και εμφανίζουν υγιή λειτουργία.

«Αυτή η μέθοδος αποκατάστασης καρδιάς προσφέρει τη δυνατότητα ευρείας εφαρμογής», καταλήγουν οι χειρουργοί Vanderbilt .

Οι εκθέσεις των Duke και Vanderbilt δημοσιεύθηκαν και οι δύο στο NEJM.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.