Η αποστολή Chandrayaan-3 παρείχε νέες πληροφορίες για τη σεληνιακή επιφάνεια στη νότια περιοχή της Σελήνης. Τα ευρήματα, τα οποία ρίχνουν φως στην διανομή και στην προέλευση των θραυσμάτων των βράχων στη περιοχή αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική ανακάλυψη στη προσπάθεια κατανόησης της γεωλογίας της Σελήνης.

Πράσινο φως από το ΣΤΕ για τον προσωπικό αριθμό!

Το ρόβερ Pragyan, αναπτύχθηκε από το σκάφος προσεδάφισης Vikram, διέσχισε περίπου 103 μέτρα στη σεληνιακή επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας μόνο σεληνιακής ημέρας. Ταξίδεψε στη περιοχή Nectarian, μεταξύ των κρατήρων Manzinus και Boguslawsky, μια περιοχή έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του το Prayan βρήκε πλήθος μικρών βράχων με μέγεθος από 1 ως 11.5 εκατοστά σε μέγεθος. Τα θραύσματα αυτά βρέθηκαν κοντά σε διάφορους κρατήρες, καθένας από τους οποίους δεν ξεπερνούσε τα 2 μέτρα σε διάμετρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές παρατήρησαν μια αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στο μέγεθος των θραυσμάτων βράχων καθώς το ρόβερ κινούνταν περίπου 39 μέτρα δυτικά από το σημείο προσεδάφισης.

Η μελέτη προτείνει ότι ένας κοντινός κρατήρας, διαμέτρου περίπου 10 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται δυτικά του σημείου προσεδάφισης, θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτών των πετρωμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, τα θραύσματα θάφτηκαν πολλές φορές λόγω του ου μηχανισμού ανατροπής του σεληνιακού ρεγκόλιθου, για να ξαναβγούν στην επιφάνεια από τους μικρότερους κρατήρες που συνάντησε το Pragyan κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένα θραύσματα έφεραν σημάδια φθοράς κάτι που δηλώνει ότι βρίσκονταν αντιμέτωπα και εκτεθειμένα στον διαστημικό καιρό. Τα δεδομένα της αποστολής Chandrayaan-3 συμβάλλουν έτσι στην πληρέστερη κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών και της επιφανειακής σύνθεσης της Σελήνης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.