Το νέο Brainport V100 είναι μια συσκευή που θα επιτρέπει στους τυφλούς ή τα άτομα με περιορισμένη όραση να “δουν”, μέσω των μικρο δονήσεων που αποστέλλονται στο στόμα.

Η πρωτοποριακή συσκευή της εταιρίας Wicab, περιλαμβάνει μια κάμερα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, στερεωμένη πάνω σε γυαλιά ηλίου, ένα κοντρόλ για να μεγεθύνει τις εικόνες που λαμβάνονται και μια πλακέτα, που τοποθετείται στο στόμα και παράγει άπονες μικρο-δονήσεις.

Brainport V100

Πως λειτουργεί δηλαδή το Brainport; Ανάλογα με την ένταση ή φωτεινότητα της εικόνας που λαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα, αυτή μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα και μετά ως δόνηση στο στόμα. Όσο πιο έντονη είναι η φωτεινότητα, τόσο πιο έντονο το σήμα. Είναι σαν να μιλάμε για pixel, αν υπάρχει σήμα (1) δονείται, αν δεν υπάρχει σήμα (0), δεν δονείται.

Βέβαια αυτή η τεχνική, της έμμεσης όρασης, απαιτεί αρκετή πρακτική (κάπου 10-11 ώρες ημερησίως) για να δώσει αποτελέσματα. Τα τεστ όμως είναι ενθαρρυντικά καθώς το 69% των χρηστών που το προσπάθησαν, καταφέρνει να διακρίνει θέση, σχήμα και κίνηση των αντικειμένων που βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ