Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο Black Crush όταν διαβάζεις reviews τηλεοράσεων ή οθονών. Το πρόβλημα αρχίζει και λαμβάνει το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλύτερη προσοχή, τώρα που οι κατασκευαστές προσπαθούν να βελτιώσουν την αναπαραγωγή των μαύρων ιδιαίτερα σε LED-lit LCD μοντέλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα howtogeek, ο όρος Black crush αναφέρεται στην απώλεια λεπτομέρειας στις πιο σκοτεινές περιοχές μιας εικόνας. Ο όρος εφαρμόζεται τόσο στη φωτογραφία όσο και στο video, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια λεπτομέρειας σκιών στις κινούμενες εικόνες, όπως σε ταινίες και σε παιχνίδια.

Ίσως δεν θα μπορέσεις να το εντοπίσεις εκτός αν κοιτάξεις και την σωστή εικόνα (για παράδειγμα σε μια διαφορετική οθόνη που έχει γίνει σωστό καλιμπράρισμα). Στο παράδειγμα παρακάτω βλέπεις την απώλεια λεπτομέρειας στα τούβλα κάτω από τη σκιά στην δεξιά πλευρά.

Το φαινόμενο αυτό δεν κάνει το περιεχόμενο να μην βλέπεται, ωστόσο σε μερικά παιχνίδια μπορεί να είναι δύσκολο για τον παίκτη να δει τι συμβαίνει. Υπάρχει πλήθος λόγων που μπορεί να συμβαίνει αυτό και δεν οφείλεται πάντα η οθόνη ή η τηλεόραση. Για παράδειγμα, αν η κάμερα κατά την λήψη του περιεχομένου δεν έχει ρυθμιστεί να λαμβάνει τα shadow details, δεν φταίει η οθόνη φυσικά.

Η τηλεόραση ή οθόνη κάνει τη διαφορά

Σύμφωνα με το howtogeek, το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει και στην οθόνη αλλά και στην πηγή. Πολλά παιχνίδια απαιτούν από το χρήστη να ρυθμίσει το gamma και τα άσπρα και όταν αυτό δεν γίνεται σωστά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των λεπτομερειών. Ορισμένα παιχνίδια, έχουν κακή υλοποίηση του HDR κάτι που επίσης προκαλεί το φαινόμενο black crush.

Οι περισσότερες οθόνες, ποτέ δεν καλιμπράρονται όταν φεύγουν από το εργοστάσιο και χωρίς σωστή ρύθμιση από κάποιον επαγγελματία, πάντοτε θα παράγουν μια εικόνα η οποία θα διαφέρει από την πηγή. Για αυτό και οι content creators ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μια καλιμπραρισμένη οθόνη κατά το editing.

Κάποιες φορές το πρόβλημα είναι και η τηλεόραση. Οι OLED απενεργοποιούν το pixel για να παρουσιάσουν το απόλυτο μαύρο. Ωστόσο, οι OLED έχουν δυσκολία να παρουσιάσουν εκείνους τους τόνους που βρίσκονται στην ενδιάμεση κατάσταση (ενεργό – απενεργοποιημένο) pixel. Από την άλλη πλευρά, πολλές LED-lit LCD τηλεοράσεις χρησιμοποιούν dimming αλγόριθμους για να απενεργοποιήσουν ή να μειώσουν το φως σε μαύρες ή σκοτεινές σκηνές. Κάτι τέτοιο παράγει πιο βαθύ μαύρο, εις βάρος όμως των λεπτομερειών. Γενικά, όσο πιο πολλές ζώνες dimming έχει μια οθόνη, τόσο λιγότερο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Ένας εύκολος τρόπος να δοκιμάσεις την οθόνη σου είναι με το παρακάτω video. Σε οθόνη με φαινόμενο βlack crush, πολλά από τα αστέρια δεν θα είναι ορατά. Σε μια OLED η πλειοψηφία των αστεριών θα είναι ορατή, καθώς ένα άσπρο pixel μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα μαύρο χωρίς κάποιον αλγόριθμο dimming.

Η επικίνδυνη πρακτική για τις τηλεοράσεις, που έγινε καραμέλα με τις αυξήσεις στο ρεύμα!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.