Στον βυθό γύρω από την Ανταρκτική, πριν από δεκαετίες, ακούστηκε για πρώτη φορά ένας περίεργος ήχος, o Bio-Duck. Ήταν ένας επαναλαμβανόμενος θόρυβος σαν την φωνή μιας πάπιας, αν η πάπια είχε βέβαια το μέγεθος ενός γιγάντιου κράκεν.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1960 έχουμε την πρώτη αναφορά του θορύβου, που πήρε το όνομα Bio-Duck, στην προσπάθεια των επιστημόνων να τον εξηγήσουν. Ακόμα όμως δεν έχουμε μια πλήρη απάντηση για την προέλευση του ήχου. Μια νέα μελέτη όμως, αναλύει το Bio-Duck και προτείνει πως ότι κάνει αυτό τον ήχο, συζητάει με κάτι.
«Ανακαλύψαμε ότι συνήθως υπήρχαν πολλούς διαφορετικούς ομιλητές σε διαφορετικά σημεία στον ωκεανό και όλοι έκαναν αυτούς τους ήχους», λέει ο επιστήμονας των ωκεανών Ross Chapman από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά.
Ο Chapman παρουσίαση την μελέτη της ομάδας του στο 187ο Συνέδριο της ακουστικής εταιρίας της Αμερικής.
Οι ωκεανοί είναι τεράστιοι και ιδιαίτερα δύσκολο να εξερευνηθούν πλήρως από τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη παρά για τις θάλασσες του πλανήτη μας. Δεν είναι περίεργο πως υπάρχουν διάφορά πράγματα, καλά κρυμμένα κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού. Εκεί θα βρούμε άγνωστα ζώα και συμπεριφορές που δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε.
Το Bio-Duck καταγράφηκε αρχικά στα νερά της Ανταρκτικής και αργότερα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας. To 2014 μια απάντηση εμφανίστηκε. Χρησιμοποιώντας tags που κατέγραφαν την συμπεριφορά τους, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συνδέσουν τον ήχο με τις φάλαινες μινκ της Ανταρκτικής (Balaenoptera bonaerensis). Οι εν λόγω φάλαινες έβγαζαν ήχους, παρόμοιους με τις ηχογραφήσεις του ήχου Bio-Duck.
Αποκαλύφθηκε το μυστήριο; Όχι ακριβώς, λέει ο Chapman. Παρόμοιοι ήχοι έχουν καταγραφεί και σε άλλους ωκεανούς, γύρω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι όμως δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο ζώο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να μια φάλαινα μινκ ή θα μπορούσε να είναι και κάποιο άλλο κήτος που κάνει θορύβους σαν το Bio-Duck.
Ο Chapman μελετάει το ηχητικό τοπίο του νότιου ωκεανού, από τη δεκαετία του 1980, όταν ανακάλυψαν πως το Bio-Duck ή ο ξάδερφός του ήχος υψηλότερης συχνότητας Bio-Goose ακουγόταν σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο Chapman και οι συνάδελφοί του έχουν πειστεί πως οι ήχοι προέρχονται από κάποιο ζώο.
“Ο ήχος ήταν τόσο επαναλαμβανόμενος, που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στην αρχή ότι ήταν βιολογικός”, εξηγεί.
Όλο το Cosmote What’s UP τα έχει πλέον όλα απεριόριστα μέχρι τέλος του 2024!
“Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτός ο τύπος μελέτης για τον θόρυβο των ωκεανών ήταν στα σπάργανά του εκείνες τις μέρες. Όπως αποδείχθηκε, μαθαίναμε κάτι νέο για τον ήχο στον ωκεανό κάθε μέρα καθώς κοιτάζαμε περαιτέρω τα δεδομένα – ήταν πραγματικά συναρπαστικό ώρα για εμάς».
Ακόμα και αν ο ήχος αυτός προέρχεται από φάλαινες μινκ, παραμένει ένα ακόμα μυστήριο. Δεν γνωρίζουμε τον σκοπό αυτών των ήχων. Ο Chapman όμως είναι σχετικά σίγουρος πως η φύση των ηχογραφήσεων που έχει αναλύσει με την ομάδα του, είναι συνομιλίες μεταξύ των φαλαινών. Όμως ο σκοπός που οι φάλαινες βγάζουν αυτούς τους ήχους, παραμένει άγνωστος.
«Ήταν πάντα ένα αναπάντητο ζήτημα στο μυαλό μου», λέει ο Chapman . «Ίσως μιλούσαν για δείπνο, ίσως ήταν οι γονείς που μιλούσαν στα παιδιά ή ίσως απλώς σχολίαζαν αυτό το τρελό πλοίο που πηγαινοερχόταν συνέχεια ρυμουλκώντας αυτή τη μακριά χορδή πίσω του».
Ίσως το αποκαλύψει περαιτέρω έρευνα.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 187η Συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής .
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Να υποθέσουμε πως υπάρχει αυτοματη μεταφραση για τα διάφορα άρθρα ;
Γιατί, σε μερικα σημεια…είναι λίγο αστείο (για να χρησιμοποιήσω κάποιον ευφημισμό) το αποτέλεσμα!