Το κιρκάδιο ρολόι του ανθρώπινου σώματός, το οποίο ελέγχει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης, επηρεάζει επίσης το πόσο καλά λειτουργούν ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι αναστολείς σημείων ελέγχου είναι ένας τύπος ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου που εμποδίζει ορισμένες πρωτεΐνες να βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό διευκολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα Τ κύτταρα, να βρουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο.

Τα φάρμακα αυτά είναι πολλά υποσχόμενα επειδή είναι λιγότερο τοξικά από τη χημειοθεραπεία, αλλά οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά.

Βιοϋβριδικά μικρορομπότ θεραπεύουν αποτελεσματικά τον καρκίνο των πνευμόνων (βίντεο)

Στις ΗΠΑ, έχουν εγκριθεί αρκετοί αναστολείς σημείων ελέγχου για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων, αλλά δεν λειτουργούν για όλους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να παίζει κάποιον ρόλο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine (UC Irvine) μελέτησε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου και διαπίστωσε ότι ο 24ωρος κύκλος του ρολογιού του σώματος επηρέαζε τόσο την άμυνα των όγκων όσο και την αποτελεσματικότητα των αναστολέων.

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός των ποντικών διαταράχθηκε, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι θεραπείες με βάση τον χρόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

“Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού προάγει την εξέλιξη της νόσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου”, λέει η Selma Masri, βιολογική χημικός στο UC Irvine.

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι όγκοι παράγουν ανοσοκατασταλτικά κύτταρα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτών των κυττάρων αλλάζει με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Όταν το ρολόι του σώματος διαταράχθηκε, τα κύτταρα αυτά αυξήθηκαν, βοηθώντας τον καρκίνο να αναπτυχθεί. Οι αναστολείς λειτουργούσαν καλύτερα όταν αυτά τα κύτταρα βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Η έρευνα αυτή βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις θεραπείες του καρκίνου, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπους.

“Διαπιστώσαμε ότι η σωστή ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών είναι απαραίτητη για την καταστολή της φλεγμονής και την υποστήριξη της μέγιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος”, λέει η Masri.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των ρολογιών του σώματός και των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σύγχρονη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής εργασίας και του ηλεκτρικού φωτισμού, διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς, γεγονός που μπορεί να βλάψει τη φυσική άμυνα.

“Καθώς καταλαβαίνουμε περισσότερα για την κιρκάδια ρύθμιση της ανοσίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου και να αναπτύξουμε καλύτερες στρατηγικές θεραπείας”, λέει η Bridget Fortin, διδακτορική φοιτήτρια στο UC Irvine.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.