Ο Δανός αστροναύτης, Andreas Mogensen, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΕΣΑ), επέστρεψε στην Γη στα μέσα Μαρτίου. Ο Andreas ήταν μέλος της αποστολής Crew-7 της NASA και μοιράστηκε μαζί μας το αναμνηστικό του βίντεο από την ημέρα αναχώρησης, που δεν είναι κάτι άλλο από μία βόλτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

“Έχει περάσει ένας μήνας τώρα από τότε που έφυγα από το [ISS]”, έγραψε ο Mogensen στο X νωρίς το πρωί της Παρασκευής. «… Είναι τόσο αναμνηστικό για μένα όσο και ένας τρόπος για μένα να μοιραστώ μαζί σας το θαύμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Κάθε φορά που θα μου λείπει ο χρόνος μου στο ISS, και ειδικά τους συναδέλφους μου, θα έχω αυτό το βίντεο να δω».

Ο Mogensen ξεκινάει την ξενάγηση από το μπροστινό μέρος του σταθμού, πάνω από το οποίο είναι “αγκυροβολημένος” το σκάφος Dragon της SpaceX, που περιμένει να τον γυρίσει στο σπίτι του, στις 12 Μαρτίου. Στα αριστερά βρίσκεται η μονάδα Colombus,ένα επιστημονικό εργαστήριο της ESA, απέναντί του που βρίσκεται η Ιαπωνική Πειραματική Μονάδα με το παρατσούκλι Kibō, που έφτασε λίγο μετά το Colombus.

Από εκεί και πέρα, ο Mogensen μας δείχνει τους διάφορους χώρους του ISS, όπως σταθμούς εργασίας, μονάδες αποθήκευσης, μπάνια, γυμναστήριο, καθώς και την κουζίνα του σταθμού. Η τελευταία, λόγω του ευαίσθητου περιβάλλοντος, μοιάζει ποιο πολύ με επιστημονικό εργαστήριο, παρά με κουζίνα. Βέβαια κανείς δεν μαγειρεύει εκεί πάνω, αφού τα φαγητά είναι έτοιμα και συσκευασμένα.

βόλτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Οθόλος του ISS

Αυτό που είναι όμως πιο εντυπωσιακό από όλα, είναι ο θόλος του ISS, καθώς παρέχει μια πανοραμική θέα της Γης, αλλά και μια ματιά στο συνολικό μέγεθος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

Proba-3: Η ESA εκτοξεύει δορυφόρους για να δημιουργήσει τεχνητές εκλείψεις ηλίου

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα παροπλιστεί το 2031, όμως η προσφορά του στην ανθρωπότητα είναι τεράστια. Μας έχει προσφέρει εκατοντάδες ιατρικά πειράματα σε μικροβαρύτητα, απίστευτες επιστημονικές μελέτες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Τώρα όμως τον είδαμε και πιο αναλυτικά μέσω του βίντεο του Δανού αστροναύτη και φυσικά τον ευχαριστούμε για αυτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.