Πρόσφατη έρευνα εξετάζει την προκατάληψη του φύλου στα αυτοάνοσα νοσήματα, ρίχνοντας φως στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρωμοσωμάτων Χ, ιδίως στις cisgender γυναίκες.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες, με τους γενετικούς παράγοντες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευαισθησία.
Μια πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Χάουαρντ Τσανγκ, εξέτασε τον ρόλο της δυναμικής των χρωμοσωμάτων Χ στη δημιουργία αυτοάνοσων.
Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο Xist, υπεύθυνο για την αποσιώπηση του χρωμοσώματος, σε αρσενικά ποντίκια για να μιμηθούν συνθήκες που παρατηρούνται σε άτομα με δύο χρωμοσώματα Χ.
Η ενεργοποίηση του γονιδίου Xist αύξησε την ευαισθησία σε αυτοάνοσα νοσήματα που μοιάζουν με λύκο στα αρσενικά ποντίκια. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ η παρουσία δύο χρωμοσωμάτων Χ αυξάνει τον κίνδυνο αυτοανοσίας, πρόσθετες γενετικές προδιαθέσεις ήταν απαραίτητες για την εκδήλωση της νόσου.
Βρέθηκε τρόπος για να σταματήσει το 75% των καρκίνων. Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη!
Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τα υπάρχοντα παραδείγματα στην ιατρική έρευνα και υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης της χρωμοσωμικής δυναμικής στην ευαισθησία σε ασθένειες.
Επιπλέον, επεκτείνονται πέρα από τις cisgender γυναίκες για να συμπεριλάβουν άτομα με διαφορετική χρωμοσωμική σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των διαφυλικών ατόμων και των ατόμων με διαφυλικές καταστάσεις.
Ο Δρ Τσανγκ τονίζει τη σημασία αυτών των γνώσεων για την καθοδήγηση στοχευμένων παρεμβάσεων και εξατομικευμένων θεραπειών για αυτοάνοσα νοσήματα.
Αποκαλύπτοντας τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ της χρωμοσωμικής δυναμικής και της αυτοανοσίας, οι ερευνητές ανοίγουν το δρόμο για εξελίξεις στην κατανόηση και τη θεραπεία αυτών των εξουθενωτικών καταστάσεων.
Καθώς η αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών συνεχίζεται, οι ανακαλύψεις αυτές προσφέρουν ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.